Властите пуснаха мобилно приложение “MyCoastГражданите могат да съобщават за злоупотреби

...
Властите пуснаха мобилно приложение “MyCoastГражданите могат да съобщават за злоупотреби
Коментари Харесай

Гърция включи и туристи в борбата с нелегалните плажове

Властите пуснаха мобилно приложение “MyCoast ”
Гражданите могат да оповестяват за злоупотреби на концесионери

Тежки санкции и лишаване на лицензи за нарушителите

Гърция пусна мобилно приложение “MyCoast ”, за докладване на нарушавания по плажовете, посредством което жителите ще могат (по предпочитание и анонимно) да оповестяват за злоупотреби. Глобите за нарушителите са тежки и варират сред 2000 и 60 000 евро, а глобите включват и лишаване на лиценза за концесия.

Приложението “MyCoast ” дава опция на всеки жител, който е на плаж, да ревизира дали мястото, заето от чадъри и шезлонги, работи законно. Всеки концесионер, който се ангажира да сложи чадъри и шезлонги на плажа, има задължението да обезпечи избавител, както и да остави 50% от плажа като зона за свободен достъп.

Приложението дава изчерпателна информация, в това число избраното местонахождение, продължителността на лизинга и позволената зона на покритие, посочена в лицензионното съглашение. Благодарение на тази информация жителите могат да открият дали има корист. Общо към 7700 контракта за наем (с 1200 повече от предходната година) са заложени в картите на приложението.

Отваряйки “MyCoast ”, жителят ще може да локализира зоната посредством търсене на карта или посредством сканиране на QR кода на концесията, който е подложен на табела на плажа. При локализиране на екрана на мобилния телефон се демонстрират всички елементи. Ако жителят откри нарушаване, може да подаде тъжби посредством приложението, като избере съответната точка на картата. Потребителят показва повода за жалбата, вкарва малко изложение на казуса и избира дали жалбата да бъде подадена анонимно или от негово име.

В един ден може да се подаде единствено една тъжба за тип нарушаване от едно и също устройство и за една и съща концесия. Въз основа на жалбите се правят инспекции от общините, полицията и службите за недвижими парцели. Глобите се постановат от поземлените служби, които дават отговор за опазването на обществената благосъстоятелност.

Според новите правила границите на плажовете се записват електронно, а концесионните площи са строго предефинирани. Освен това бяха въведени общо 198 “недосегаеми плажа ” в райони, с цел да се защитят тези екологично чувствителни зони.

Миналото лято публичното неодобрение провокира появяването на придвижването за “плажни кърпи ”, поради ограничавания достъп до плажа, наблягайки необятно публикувания проблем с противозаконното нахлуване на бизнеси на плажовете с чадъри и шезлонги. В отговор държавното управление вкара по-строги разпореждания, регулиращи употребата на плажовете.

Акция на данъчните
До €3000 бонус за донос за укрити доходи
До лятото ще има “ПОС на всички места ”



Чрез приложението “Appodixi ” може да се рапортува за подправени касови бележки.

Гръцките финансови управляващи включиха жителите в битката с укриването на доходи с премия до 3000 евро за всеки, който рапортува за подправени касови бележки посредством приложението “Appodixi ”.

То разрешава на хората да сканират издадените разписки с мобилния си телефон и да ревизират в действително време тяхната достоверност.

Наградата е друга, като зависи от цената на транзакцията. Тя ще стартира от 100 евро и може да доближи до 10 пъти цената на касовата записка с оптимален предел от 3000 евро.

Властите предлагат и чужденците да се причислят към акцията против укриване на доходи и неплащане на налози.

От началото на 2024 година в Гърция прагът за кешови транзакции е 500 евро. Над тази сума заплащане се прави с банкова карта или по банкова сметка.

Съгласно данъчната разпоредба тези, които одобряват заплащания в брой над този предел, се глобяват с двойна сума на транзакцията.

До лятото на 2024 година парите в брой ще бъдат сменени от “ПОС на всички места ”. Всеки път, когато се заплаща с карта, квитанция ще се генерира автоматизирано на касата на комерсиалния обект и подробна информация за заплащането ще се изпраща до данъчните служби.

Пияните колоездачи олекват с до 2000 евро
Глобяват и велосипедисти за приложимост на алкохол
Забранено е говоренето по мобилен телефон



Кодексът за придвижването по пътищата в Гърция планува строги санкции и за велосипедисти.

Освен общите правила за потребление на велосипед по публичните пътища в Гърция, измежду които се открояват възбраната за придвижване един до различен на двама или повече велосипедисти, възбрана за потребление на слушалки или мобилни телефони и шофиране със скорост над 20 км/ч, кодексът за придвижване по пътищата планува и строги санкции за нарушавания, които се смятат за тежки и усилват неведнъж риска от тежко пътнотранспортно произшествие.

Най-високата санкция, която може да бъде наложена на велосипедист в Гърция, е обвързвана с потреблението на алкохол. В взаимозависимост от концентрацията на алкохол в кръвта, санкцията стартира от 200 евро и доближава до 2000 евро.

Гръцкият кодекс за придвижване е непоколебим и по повод прекосяването на червен светофар. Паричната глоба за велосипедист е равна на тази, която би трябвало да заплати водачът на автомобил или лидер на мотоциклет и възлиза на 700 евро.

С 200 евро ще олекне велосипедист, който се движи в противоположна посока по еднопосочна улица, а за потребление на мобилен телефон по време на придвижване санкцията е 150 евро.

С 350 евро се санкционира велосипедист без защитна каска.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР