В продължение на двеста години Швейцария е модел и основен

...
В продължение на двеста години Швейцария е модел и основен
Коментари Харесай

„Извършихме голяма грешка“. В Швейцария готвят обрат на 180 градуса

В продължение на двеста години Швейцария е модел и главен образец за неутрална страна в публичното схващане. Ситуацията в Украйна обаче - глобите против Русия и опцията за предаване на оръжие на една от страните в спора - сложи това под въпрос. Дали Берн постоянно е бил безпристрастен и по какъв начин работят там през днешния ден?

Неутралността е твърда и ясна “

Швейцария придобива безпристрастен статут през 1815 година след Виенския конгрес в края на Наполеоновите войни. Това значи, че страната има право на лични въоръжени сили, само че се задължава да ги употребява единствено за отбрана на независимостта и териториалната целокупност.

Не е позволено да се присъединявате към организация, която допуска отговорности за присъединяване във въоръжен спор. Забранява се и доставката на оръжие на една от воюващите страни.

Интересното е, че клаузата за неутралитет не се съдържа във федералната конституция на Швейцария. В най-голяма степен този статус се дефинира от отчета на Федералния съвет (правителството), публикуван през 1993 година

За два века, изключително по време на Втората международна война, неутралитетът на Швейцария се трансформира освен в юридически и политически, само че и във значим имиджов фактор. Също по този начин се свързва с имиджа на страната, като сирене, часовници, шоколад, планини и банки.

Всъщност неутралитетът на хелветите не е толкоз заветен и безспорен. Да, Швейцария не е била във война повече от двеста години. Но с политиката нещата не са толкоз елементарни.

Достатъчно е да си напомним съдействието със страните от Оста, Студената война, в която Швейцария беше намерено на страната на Запада, и укрепването на към този момент тесните връзки с НАТО и Европейски Съюз.

Антируски наказания и доставки на оръжие

Ако в предишното сходни политически маневри не навредиха на имиджа на Швейцария, спорът в Украйна наложи сериозна полемика за неутралитета - както вкъщи, по този начин и в чужбина.

Основният въпрос, заложен от политици, адвокати и елементарни жители: по какъв начин да се дефинират алените линии на безпристрастен статут? Например Швейцария утвърди всичките седем пакета от европейски стопански наказания против Русия – би трябвало ли това да се смята за нарушаване на неутралитета или не?

Берн обаче въпреки всичко не отива по-далеч от това. Още напролет Германия изиска да трансферира на Украйна 12 400 швейцарски муниции за немските зенитни самоходни установки " Гепард ". Те отхвърлиха, базирайки се на недопустимостта на реекспорта на оръжия на една от воюващите страни.

Берн изпраща филантропична помощ на Киев, в това число медицински консумативи, палатки, матраци и спални чували. Но през лятото Швейцария отхвърли предлагането на Дания да даде на Украйна 20 бойни машини на пехотата „ Пираня “, създадени в конфедерацията. През есента доставката на каски и бронежилетки не беше съгласувана.

И в случай че някъде в трети страни някой към момента се възхищава на швейцарския неутралитет, то в Европа сходна несговорчивост на мнозина е доста досадна.

Немски шантаж

През октомври немските управляващи повториха настояването си за реекспорт на муниции за „ Гепард “ в Украйна и още веднъж получиха отвод. Берн означи, че " правно обстановката не се е трансформирала ".

В Германия минаха към едва завоалирано изнудване: при започване на ноември ръководителят на комисията по защита на Бундестага Мари-Анжес Щрак-Цимерман съобщи, че Федерална Република Германия не може да се сложи според от желанието на Швейцария да остане неутрална, затова би трябвало изцяло преразгледа веригата за доставка на муниции. Говорим за съществени контракти - Германия възнамерява да закупи за над 20 милиарда евро.

„ Какво се случва, в случай че Германия или някоя от страните от НАТО стане жертва на експанзия и боеприпасите, създадени в Швейцария, не са налични заради нейния неутралитет? — попита Щрак-Цимерман.

От своя страна водачът на Швейцарската национална партия (най-голямата в парламента) Марко Киеза прикани немските си сътрудници да не се месят във вътрешните работи на страната му. „ Откога немските политици дефинират нашата външна политика? Това демонстрира, че даже Германия към този момент не приема и не зачита неутралитета на Швейцария “, сподели той.

Отношения с Москва

В Украйна са възмутени от блокирането на доставките на муниции. „ Има неспокойствие, блогърите ни подлагат на критика остро “, призна швейцарският дипломат в Украйна Клод Валд, отбелязвайки, че украинците не схващат правилото на неутралитет.

След наказания и заледяване на активи, Русия сложи Швейцария в листата на неприятелските страни и отхвърли на Берн правото да съставлява Киев в Москва и назад, макар че швейцарците обичайно желаеха да посредничат.

„ От съветска страна беше установено отклоняване на Швейцария от правилото на неутралитет, което се изрази в цялостното ѝ присъединение към антируските наказания на Европейски Съюз и провеждането на неприятелска линия към нашата страна. Към Берн беше насочен апел в интерес на завръщане към политиката на неутрална страна, която преди този момент беше приета на интернационалната сцена “, се споделя в изказване на съветското Министерство на външните работи среща сред външния министър Сергей Лавров и президента и външен министър на Швейцария Игнацио Касис.

Завръщане към старите правила

Президентът Касис през лятото изрази концепцията за нов " кооперативен неутралитет " - отменяне на илюзията за цялостна самостоятелност, при която ориста на страната се взема решение настрана от останалия свят.

Концепцията допуска, като се вземат поради новите провокации, да се премине от „ въздържан “ към „ деен “ неутралитет: разширение на съдействието, в това число военно, с страни със сходно мислене въз основата на общи полезности. Но в това време се поддържа разговор с други страни, с цел да се покаже, от една страна, взаимност с сътрудниците, а от друга, да продължи взаимоотношението и да работи като медиатор при разрешаването на спорове.

Лидерът на Швейцарската национална партия Марко Киеза назовава предлагането " неразумно “. Според него, точно тъй като страната си разрешава изборно да бъде въвличана в непознати спорове, на Швейцария е отказано ходатайство. " Нашият неутралитет е действителен, само в случай че е използван за всички спорове. Неутралитетът като меню по поръчка или " кооперативният " неутралитет, както се назовава в този момент, не работи и не се зачита от другите страни ", акцентира той.

Левите във Федералното заседание (парламента) заемат най-проукраинската и проевропейската позиция, призовавайки по-специално за прекачване на съветски активи, замразени в Швейцария, в Киев. " Свободна демократическа партия “ е склонна да позволи реекспорта на оръжие. Според тях това няма да наруши политическия неутралитет, само че е належащо законодателството да се промени, с цел да се спазят всички законови тънкости.

Засега държавното управление е решило да не трансформира нищо фундаментално. След разискването на въпроса през септември Федералният съвет съобщи, че политиката, следвана от 1993 година, " оставя задоволително пространство на Швейцария да маневрира и да реагира на събитията, протичащи се на европейския континент от началото на спора в Украйна ".

Междувременно във вторник беше публично записана самодейността на асоциацията „ Про Сюз “ " За опазване на неутралитета на Швейцария ". За да се внесе въпросът за народен референдум, е належащо да се съберат 100 000 подписа в границите на шест месеца. Предполага се, че зад концепцията стои политически тежката категория, някогашният ръководител на Швейцарската национална партия Кристоф Блюхер, макар че публично не е в организационния комитет.

Инициативата включва изменение на конституцията, с цел да се закрепи твърдо правилото на неутралитет в главния закон и да се ограничи опцията на държавното управление и Народното събрание по въпросите на военното съдействие. По-специално, да се забранят наказания против воюващи страни (с изключение на решенията на Съвета за сигурност на ООН). Сключването на всевъзможни военни или отбранителни съюзи - единствено с директна офанзива против Швейцария.

По-рано Блюхер в изявление сподели, че антируските наказания са средство за война, което на процедура лишава страната от неутралитет. Швейцария се стреми да остане вярна на своите съществени правила на необятна народна власт, федерализъм, суверенитет и неутралитет. И не трябва да се отхвърля от тях.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР