В продължение на близо два месеца ученици от 10-ти Г

...
В продължение на близо два месеца ученици от 10-ти Г
Коментари Харесай

Доброволци от ЕГ „Христо Ботев” помагаха на деца и младежи с увреждания

В продължение на близо два месеца възпитаници от 10-ти Г клас на ЕГ „ Христо Ботев ” в Кърджали с класен началник Павлина Чавдарова участваха в план “Доброволците – скритите герои на обществото ”.

Той е част от новаторската седмица в учебното заведение,  чиято тематика тази година е “Аз пребивавам тук и трансформирам ”.

Със своята доброволческа активност те посещаваха Център за настаняване от фамилен вид за деца и младежи с увреждания в кв. “Веселчане ” и неговият шеф Мюжгян Адем.

Заедно с децата и младежите, които населяват центъра, доброволците се включват в действия като боядисване на яйца за Великден; редене на пъзели и други интерактивни и занимателни игри; четене на приказки – Хензел и Гретел, Червената шапчица, Спящата красива, Пепеляшка;рисуване;организиране на спортни действия – федербал, скачане на въже, извършения, скачане на трамплин, игри с топка, мятане на обръч.

Освен това оказват помощ и в кухнята, готвейки за децата с личния състав в дома – салата, картофена крем чорба, спагети, кюфтета на скара, бисквитена торта. Садят зеленчуци в градината на Центъра.

Представят и пиесата “Дядо вади ряпа ”, изиграна от самите възпитаници.

За членовете на Центъра за обществена рехабилитация и интеграция на лица със зрителни увреждания в гр. Кърджали създават специфична тактилна карта на България.

Учениците от 10-ти Г клас на ЕГ “Христо Ботев “ откровено имат вяра, че доброволчеството е един от най-благородните способи да върнат усмивките в общността, като трансформират живота на тези, които имат потребност. Тяхната цел е апелът им да доближи до повече хора, тъй като една от главните аргументи за ниския % на доброволчеството в България е точно неинформираността – хората, даже да желаят, не знаят какви благоприятни условия имат. Затова избират да бъдат доброволци, с цел да дадат и своя принос, помагайки на хора, които не са в положение сами да си оказват помощ.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР