В продължаващата шести месец война в Украйна Русия е взела

...
В продължаващата шести месец война в Украйна Русия е взела
Коментари Харесай

Русия контролира украински залежи за 12.4 трлн. долара

В продължаващата шести месец война в Украйна Русия е взела под контрола си едни от най-богатите на минерали и потребни изкопаеми земи в Европа. Страната разполага с едни от най-големите находища на медна руда, исполин, литий и големи залежи на въглища, ецунявани на десетки трилиони долари,.

Според направени за изданието калкулации на канадската компания SecDev, профилирана в оценката на геополитическите опасности във войната Киев е изгубил контрола над 63 % от въглищните си ресурси, над 11 % от нефтените залежи, 20 на 100 от газовите си находища, 42% от металните първични материали и 33 % от находищата на редкоземни детайли и други сериозно значими минерали, в това число литий.

Находищата на горива, руди и метали, ситуирани в регионите в Украйна, които към този момент са под контрола на Москва, се правят оценка от компанията на 12.4 трилиона $. Става въпрос за съвсем за половината стойност на ресурсите в 2209 залежи, които са оценени от SecDev. Анализаторите прецизират, че част от тези запаси са минали в съветски ръце ощи при анексирането на Крим през 2014 година

Според съоснователя на SecDev Робърт Мага тази обстановка има директен опоследствие за енергийната сигурност на Запада. " Ако европейците не съумеят бързо да диверсифицират източниците си на петрол и газ, те ще останат мощно подвластни от съветските въглеводороди ", декларира той.

В публикацията се отбелязва още, че загубата на украинския надзор над тези залежи, които са нужни за производството на високотехнологична продукция, може да усложни търсенето от Западна Европа на други възможности на вноса от Русия и Китай

Роман Опимах, общоприет шеф на Украинската геоложка работа, разяснява пред " Вашингтон пост ", че държавното управление към момента прави оценка въздействието на войната върху минералните запаси на страната. Но като се има поради какъв брой от украинските първични материали са на изток и юг, той допусна, че цената на изгубените ресурси надвишава общата, изчислена в самостоятелния разбор.

" Има негативен актив, който сме изгубили – запаси, които използваме сега, с цел да поддържаме нашите индустриални действия и да генерираме сила “, означи той. „ Но има друго измерение на минералите на бъдещето, които към момента са подземен. За страдание, съществува риск украинският народ да не се възползва от изгодите от създаването им ", съобщи още Опимах.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР