В притчите човек може да открие отдавна търсен отговор, поука

...
В притчите човек може да открие отдавна търсен отговор, поука
Коментари Харесай

Прочетете тази притча за хорското мнение – може да помогне и на вас

В притчите човек може да открие от дълго време издирван отговор, поука и очакване, а даже и своето предопределение. Ето една алегория, която ще ни научи за какво не би трябвало да слушаме хорското мнение, предоставена ни от.

В едно семейство майката се споминала. Тъй като на бащата и дъщерята всичко в дребната им схлупена къща им напомняло за обичания човек, решили да изоставен дома и да тръгнат на път с коня си.

Вървели те през необятния свят, а добичето добродушно ги следвало. По едно време девойката се изморила да върви и се качила на коня. В едно от селата, през които минавали, ги пресрещнали няколко селянина и подвикнали след тях:

– Гледай каква неблагодарна дъщеря е отгледал този възрастен мъж! Той едвам върви по пътя, а тя-здрава, права, се е качила на коня!

Тези думи се забили като нож в сърцето на девойката и като излезли от селото, тя побързала да слезе от добичето и предложила на татко си да заеме нейното място.

Бащата също се бил изморил и по тази причина нямал нищо срещу да почине малко. Двамата влезнали в идващото село, където още веднъж били загледани от тълпата. Един от селяните им се изпречил на пътя и споделил:

– Гледайте го този! Що за татко е той! Горкото момиче върви пешком, а той си седи спокоен на коня.

Момичето още веднъж се засегнало от думите на непознатите и помолило татко си да слезе от животното. Двамата траяли пътя си пешком, а конят вървял свободен. Тогава на фамилията му се наложило да мине през трето село, където още веднъж срещнало неодобрението на локалните.

– Гледайте какви глупци имало на този свят! Тези двамата имат подобен угоен кон, а вместо да се возят, вървят пешком! -рекли селяните.

За следващ път дъщерята се засегнала от хорското мнение. Тя към този момент не знаела какво да прави, с цел да спре упреците на непознатите. Тогава ѝ хрумнало, че най-удачно би било и двамата с татко ѝ да се качат на гърба на коня и по този начин да продължат пътуването си.

Речено-сторено. Тръгнали отново бащата и дъщерята, единствено че този път и двамата се возели на добичето. Конят издържал тежестта на тежкия си товар няколко дни, само че ненадейно се проснал на земята отпаднал и умрял.

Тогава татко споделил на щерка си:

– Виждаш ли, дъще, какво става, като слушаш хорското мнение! Ако продължаваш да се влияеш от това какво приказват другите и ти ще свършиш като този кон.

 

Виж още:

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР