В притчите човек може да открие отдавна търсен отговор, поука

...
В притчите човек може да открие отдавна търсен отговор, поука
Коментари Харесай

Поучителна притча как човек да открие баланса в живота

В притчите човек може да открие от дълго време издирван отговор, поука и очакване, а даже и своето предопределение. Ето една алегория за това по какъв начин човек би трябвало да открие салдото в живота си, с цел да съществуват пълноценно, предоставена ни от Съновник.бг.

Принц Шраван разполагал с прелестен и голям замък. Той се грижел доста за своята столица и тя станала един от най-впечатляващите градове, които сънародниците му познавали. Не след дълго обаче владетелят осъзнал, че тази негова пристрастеност към този момент не го прави по този начин благополучен, както първоначално. Междувременно той дочул, че в града ще пристигна Буда. Принцът бил като обаян от учителя и настоял да прекара още време с него.

Това ужасно изумило всичко подчинени и познати на владетеля. Те не можели да повярват, че персона като него, която до неотдавна държала толкоз доста на светските прояви и гуляи, в този момент ще се отдаде на простичкия живот и ще се откаже от скъпите движимости, дамите и угощенията. Учениците на Буда също гледали с съмнение на решението на принца и даже запитали Буда дали той няма пръст в това. Тогава учителят обяснил:

– Не съм сторил нищо. Всъщност постъпката му е напълно разумна и се води по законите на мозъка. Вие сте сюрпризирани, защото още не ги познавате. Но желанието му е напълно естествено. Умът на човек постоянно попада в двете крайности. Човек, който е губил своя разум, потапяйки се в лукс, в идващия миг го губи, отдавайки се на бедния живот. В двата случая обаче водеща е лудостта.

И в действителност принц Шраван скъсал със светския живот и заживял като духовник. Но той стигнал до крайности и почнал да върви гол – нещо, което Буда не възнамерявал за нужно. Принцът нерядко се самоизтезавал – гладувал и се отдавал на медитация под самото слънце.

Минало се известно време и Буда решил да поговори с обезумелия принц. Той му споделил:

– Шраван, знам, че до момента в който си бил принц, китарата е била обичаният ти инструмент и си можел да свириш великолепно. Искам да те попитам какво би станало, в случай че струните на китарата се разхлабят прекалено много?

Принцът отвърнал:

– При това състояние няма да е допустимо да се сътвори музика.
Буда траял с въпросите:

– А в случай че струните са прекомерно стегнати?

– Резултатът още веднъж ще е същият, защото пристягането на струните би трябвало да е средно-нито прекомерно мощно, нито напълно едва. За да се създаде музика, би трябвало да се търси някакво приблизително състояние, а не да се изпада в крайности.

При тези думи Буда декларирал напряко:

– Ето това желаех и аз да ти кажа, до момента в който прекарваше времето си с мен и учениците ми.

Музиката или това, което се стремиш да извадиш от себе си, ще се получи, единствено когато намериш равновесието за себе си, т.е. струните ти бъдат притегнати в приблизително състояние. Когато прекалено много напрягаш силите си, ти не можеш да постигнеш това, което целиш. Истината се крие в златната среда.

Виж още:

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР