В присъствието на своето семейство и приятели Христо Колев отпразнува

...
В присъствието на своето семейство и приятели Христо Колев отпразнува
Коментари Харесай

Още един русенски столетник отбеляза своя юбилей

В наличието на своето семейство и другари Христо Колев отпразнува през днешния ден своя 100-тен рожден ден в клуба на Областния съвет на Съюза на ветераните от войните на България.

„ Бъдете здрав и все по този начин жизнен и обгрижен от любовта на най-близките! “, е пожеланието от Община Русе. Заместник-кметът Енчо Енчев връчи на юбиляра приветствен адрес и парична награда.

Началникът на Военно окръжие I степен – Русе подполковник Васил Петров му подари и почетен плакет от министъра на защитата за присъединяване във Втората международна война.

Христо Стоянов Колев е роден на 31.07.1923 година в с. Баниска. Израства в многодетно семейство с 9 деца. Постъпва като боец в 33-и пехотен Свищовски полк (наричан още „ стоманеният " или „ коравият " полк). Участва в първата фаза на Втората международна война, като полкът е основан в Македония. С по-голямата си сестра – Денка Стоянова, която става доброволка във войната, се среща инцидентно на фронта.

След завръщането си Христо стартира работа като пекар-фурнаджия в родното село и други градове в страната. Пенсионната възраст го заварва в хлебозавода в Русе. За непрекъснатите грижи, които поставя за него, столетникът е вечно признателен на своята племенница Екатерина Стоянова, с която споделят общ дом на ул. „ Борисова “.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР