В Природонаучния музей на Пловдив е изложена реплика на костюма,

...
В Природонаучния музей на Пловдив е изложена реплика на костюма,
Коментари Харесай

В Пловдив изложиха реплика на костюма на Нийл Армстронг

В Природонаучния музей на Пловдив е изложена имитация на костюма, с който астронавтът Нийл Армстронг стъпи на луната през 1969 година. Това е част от план на музея взаимно с посолството на Съединени американски щати у нас и е единствената имитация в Европа, сподели шефът на музея Огнян Тодоров. Той посочи, че костюмът ще остане в Пловдив четири месеца като гостуваща галерия, което Тодоров дефинира като едно от нещата, които дават на музея вяра и вероятност да продължава да се развива в това направление. Той акцентира, че през уикенда костюмът е провокирал огромно любознание и предпочитание у децата да се снимат с него.

Яна Георгиева, организатор на зала " Планетариум " в музея посочи, че репликата е част от план за изработването на 15 достоверни реплики на истинския костюм. Те са направени през 2019 година във връзка 50-годишнината от кацането на луната и стъпването на Нийл Армстронг на лунната повърхнина.
свързани новини4606на 22.01.2021
Репликите са предоставени на Националния музей на Съединени американски щати по аеронавтика, като същата година са обикаляли Америка, изложени на разнообразни бейзболни стадиони. Костюмът, който е в Пловдив, по думите на Георгиева, е бил изложен на бейзболното игрище в Ню Йорк " Янки Стейдиъм ", а в България идва от Букурещ. Костюмът е изработен посредством 3D сканиране на истинския костюм, като всяка част и дипла са в безусловно действителни размери, включително и килограмите - тежи 90 кг, толкоз, колкото е тежал костюмът на Нийл Армстронг, написа Българска телеграфна агенция.

След Пловдив костюмът отпътува за Виена.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР