В преговори с Пекин администрацията на американския президент Доналд Тръмп

...
В преговори с Пекин администрацията на американския президент Доналд Тръмп
Коментари Харесай

САЩ искат Китай да намали митата за внос на американски автомобили

В договаряния с Пекин администрацията на американския президент Доналд Тръмп показа своите претенции, целящи отбягване на новите цени за вноса на китайски артикули и възможна комерсиална война сред двете най-големи стопански системи в света, съобщи Ройтерс.

Съединени американски щати желаеха от Китай да понижи митата за вносните коли, да разреши задгранична мажоритарна благосъстоятелност на компании за финансови услуги и да закупи повече полупроводници, създадени в Съединените щати.

Източник, осведомен с полемиките, съобщи, че настояванията са били показани отв министъра на финансите на Съединени американски щати Стивън Мнучин и американския търговски представител Робърт Лайтшизер, по време на договаряния с Пекин.

Съветникът на Белия дом по въпросите на комерсиалната политика Питър Навар удостовери информацията, че президентът Доналд Тръмп е заръчал на Мнуюин и Лайтшизер да разрешат комерсиалните разлики на Съединени американски щати с Китай.

„ Надяваме се, че Китай ще работи с нас, с цел да позволи някои от нежеланите практики. “, съобщи Наваро пред CNBC.

В момента Китай постанова 25% мито за вноса на задгранични коли, до момента в който в Съединени американски щати този налог е единствено 2,5%. Вносът на американски коли в Китай възлиза на 10,6 милиарда $ за 2017 година, което е към 8% от общия експорт на Съединени американски щати за Китай.  

Китай е мощно подвластен от задграничните полупроводници, които съставляват една от най-големите по стойност категории на вносни артикули в страната. Проблемната част в настояването на Съединени американски щати обаче идва от обстоятелството, че китайският пазар е доминиран от полупроводници от Тайван и Южна Корея.

Китайският министър председател Ли Къцян сподели по-рано през днешния ден, че Пекин и Вашингтон би трябвало да продължат договарянията и повтори парламентарното заричане да облекчи достъпа на американския бизнес до китайския пазар.

По време на конференция със международни водачи в бизнеса Ли съобщи, че Китай ще третира равнопоставено задграничните и локалните компании и че няма да принуждава непознатите компании да трансферират интелектуалната си благосъстоятелност в Китай, с цел да оперират на пазара.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР