В предварителен преглед на изявлението му на срещата на върха

...
В предварителен преглед на изявлението му на срещата на върха
Коментари Харесай

Euractiv: Радев втвърдява тона за политиката на ЕС за климата

В прелиминарен обзор на изказването му на срещата на върха на Европейски Съюз, българският президент сподели пред публицисти в Брюксел през днешния ден, че климатичната политика на Европейски Съюз като неговата, разяснява Euractiv, представен от БГНЕС.
Медията цитира диалог с български публицисти директно преди да се причисли към полемиката на водачите по въпросите на климата, в който Радев сподели, че при липса на по-нататъшни ограничения от плануваните, богатите страни от Европейски Съюз единствено ще станат по-богати, а по-бедните - единствено по-бедни.
 Радев: Намаляването на парниковите газове затруднява България Радев: Намаляването на парниковите газове затруднява България
Рязкото повишаване на упоритостите на Европейския съюз за фрапантно понижаване на излъчванията на парникови газове с над 55% до 2030 година постав...
България е показана на срещата на върха на 24-25 май от своя президент, защото страната се ръководи от длъжностен кабинет в очакване на предварителни избори на 11 юли. В стопански проект България е най-бедната членка на Европейски Съюз, напомня Евроактив.
Срещата на върха на Европейски Съюз не донесе нови решения по отношение на изменението на климата, с изключение на да призове Европейската комисия бързо да показа законодателния си пакет, дружно със задълбочена инспекция на въздействието върху околната среда, стопанската система и общественото развиване на национално равнище. Радев сподели, че България поддържа политиката на Европейски Съюз в региона на климата, само че добави, че тази политика е на цена, която е отвън опциите на България. Страната му скоро ще би трябвало да се откаже от производството на електрическа енергия от въглища, защото разноските й, съгласно политиката на Европейски Съюз, ще станат прекомерно скъпи.
Това не е първият път, в който България желае помощ от Европейски Съюз за поетапното прекъсване на производството на електрическа енергия от въглища. Тонът на Радев обаче е по-строг от преди. Той сподели, че в случай че Европейски Съюз в действителност желае да реализира своите климатични цели, поддръжката за България би трябвало да бъде доста по-съществена от плануваното сега. В противоположен случай, по думите му, обществените разноски ще бъдат прекомерно тежки и ще се отвори бездна в енергийния микс на страната, която би било невероятно да се преодолее. Това също би означавало България да загуби своята автономност в производството на електрическа енергия, сподели Радев. По думите му 50% от силата на България сега идва от въглища, където България има цялостна автономност във връзка с запаси, технологии и работна ръка. " Ако загубим това, ще загубим и автономията ", сподели той.
Българският президент настоя, че проектът за възобновяване на Европейски Съюз за България би трябвало да включва планове, които да заменят поетапното унищожаване на въглищата и да подсигуряват автономността на производството на електрическа енергия в страната. Запитан за българския проект за възобновяване, представянето на който беше забавено след неубедителните общи избори на 4 април, които не доведоха до съставяне на държавно управление, Радев прикани за пренаписване на проекта.
 Държавният глава ще съставлява България на срещата на върха на Европейски Съюз Държавният глава ще съставлява България на срещата на върха на Европейски Съюз
Държавният глава Румен Радев ще съставлява България на срещата на върха на Европейския съюз, която ще се организира на 24 и 25 май в Брю...
Той заяви, че съветът на Комисията е да се преработи проекта за възобновяване и че служебният кабинет, макар че няма цялостните преимущества на обикновено държавно управление, работи непрекъснато, с цел да показа планове, отговарящи на условията и духа на Зеления преход и модернизацията на страната. Президентът съобщи, че се надява идващото държавно управление да вземе под внимание предложенията на служебния кабинет. " Ако не стане - ще би трябвало да търсим други решения ", сподели той.
Радев, който е очевиден конкурент на някогашния министър председател Бойко Борисов, съобщи още, че съжалява за взетите решения по отношение на политиката в региона на климата през декември, когато България беше показана от Борисов. Той акцентира, че може единствено да се опита да минимизира вредата, като се сплоти „ с Полша, с други страни от Вишеградската четворка, с Румъния, с Италия “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР