В предаването Панорама по БНТ Асен Василев, каза че в

...
В предаването Панорама по БНТ Асен Василев, каза че в
Коментари Харесай

Асен Василев: Залагат се едни средства, а на края на годината не са усвоени

В предаването „ Панорама " по Българска национална телевизия Асен Василев, сподели че в последните години са видели, че са се вдигнали много обществени заплащания, на лекари, на учители, в администрацията също. „ Видяхме, че все пак останахме в 3% недостиг. Тази година се подсигуриха всички обществени заплащания с нараствания, както е в закона. И отново имаме над 8 милиарда заложени за вложения. За да се развива една страна би трябвало да има вложения. Залагат се едни средства, а на края на годината не са усвоени ".

Бюджетният недостиг 3% не е самоцел, това е един недостиг без страната да задлъжнява прекалено, изясни Василев. „ Това подсигурява резистентност на обществените финанси. "

Не желая да разясня дейностите на служебното държавно управление и техните предсказания, добави Василев. „ Когато се правеха тази пролет предсказанията, с цел да се плашат хората, а се оказа че може да се направи бюджет без някакво напрежение ".

Видя се, че България може да се развива, че тя може да влага и в човешки капитал, в инфраструктурата и да има относително естествена обществена система, добави Василев. „ В България неравенствата обаче от влизане в Европейски Съюз до 2021 година порастват и то фрапантно. Миналата година за първи път стартира да пада. Това значи, че не се образуват гета. Това значи, че всеки има еднакъв късмет - достъп до опазване на здравето, до обучение. И в действителност колкото повече се събира ножицата, толкоз повече стопанската система пораства по-бързо и това е потвърдено стопански ".
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР