В предаването Още от деня“ по БНТ Росица Матева, каза

...
В предаването Още от деня“ по БНТ Росица Матева, каза
Коментари Харесай

Росица Матева: СИК-овете няма да събират преференциите от машинното и хартиеното гласуване

В предаването „ Още от деня “ по Българска национална телевизия Росица Матева, сподели че тази акция е малко по-различна, може би поради това, че в този момент за първи път ще има видеонаблюдение при преброяването, а това е ново и провокира интерес. „ Преброяването не трябва да забавя процеса. Сега ще се броят два типа бюлетини – едните хартиени, другите ще бъдат по този начин наречените бюлетини от машинно гласоподаване, които наподобяват разписката. Но резултатът от машинното гласоподаване ще бъде установяван от СИК посредством броене на тези разписки и естествено това ще става по-бавно и ще забави ненапълно процеса “.

От машината няма да се разпечатва протокол, а след привършване машината ще разпечати заключителен доклад, изясни Матева. „ Гласовете ще се откриват единствено от броене на бюлетините от машинното гласоподаване “.

Проблем с хартията за гласоподаване няма, добави Матева. „ Направили сме и спомагателни уточнения по какъв начин ще се броят и преференциите. Сумирането на преференциите затрудни най-вече СИК на 4 април и по тази причина сме дали спомагателни уточнения “.

Обученията на членовете на СИК стартират от през днешния ден, тук-там са онлайн, тук-там са присъствени, сподели СИК. „ Много се надяваме, че членовете на СИК ще прочетат методическите инструкции, там доста в детайли са написани всички стъпки, които би трябвало да извършат “.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР