В позиция, разпространена от ДПС, председателят на парламентарната група на

...
В позиция, разпространена от ДПС, председателят на парламентарната група на
Коментари Харесай

Пеевски определи като “срам“ ветото на Радев

В позиция, публикувана от Движение за права и свободи, ръководителят на парламентарната група на партията ДелянПеевскиопределя ветото, наложено от президента Румен Радев върху изпращането на 100 БТР-а за Украйна, като " позор ".

" След това решение е още по-категорично ясно какъв брой е значимо за България да има евроатлантическо парламентарно болшинство и подкрепяно от него евроатлантическо държавно управление. Защото всичко друго рискува страната ни да бъде отведена на един различен, неевропейски и рисков път - към Москва, към Путин, където проруските политици желаят да я отклонят ", написа ДелянПеевски.

" Затова Народното събрание още тази седмица би трябвало да преодолее ветото на президента, като с това удостовери нашата поддръжка към Украйна и украинския народ ", упорства политикът.

" Затова в Народното събрание и политическия ни живот най-важният, сплотяващ фактор би трябвало да бъдат и да останат споделените евроатлантически полезности, които са безалтернативни ", завършваПеевски.

По-рано президентът Румен Радев наложи несъгласие върху Закона за одобрение на Споразумението, с което България дава безплатно на Украйна бронирана транспортна техника,съобщиха от прессекретариата на президента.

В претекстовете към ветото е маркирано, че народните представители не са били задоволително осведомени с съответните параметри на дарението, което ги слага в неспособност обективно да преценяват дали предоставяната техника е с отпаднала нужда.

В претекстовете си президентът акцентира, че не са взети поради нито военновременните задания, вменени на Министерството на вътрешните работи, нито потребностите на Главните дирекции „ Гранична полиция “ и „ Пожарна сигурност и сигурност на популацията “. Предоставяната на Украйна бронирана високопроходима транспортна техника би могла да се употребява точно при защитата на българската граница и за оказване на помощ на популацията при бедствия и повреди, в това число в мъчно налични зони, показва президентът.

На 22 ноември, на първо и второ четене,Народното заседание утвърди даването на Украйнана бронирана транспортна техника с наличното към нея въоръжение. Ратификацията поддържаха 131 народни представители, „ срещу “ бяха 49, а един депутат гласоподава с „ въздържал се “. Против ратификацията бяха депутатите от „ Българска социалистическа партия за България “ и „ Възраждане “. „ За “ гласоподаваха от ГЕРБ-СДС, „ Продължаваме промяната - Демократична България “, Движение за права и свободи и седем депутати от групата на ИТН “. Един от депутатите на „ Българска социалистическа партия за България “ гласоподава с „ въздържал се “.

В отчет наКомисията по отбранасе показва, че със съглашението на украинската страна ще бъде предоставена бронирана транспортна техника с наличното към нея въоръжение, както и аварийни елементи за обслужването ѝ, с отпаднала нужда за потребностите на МBP.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР