В последно време се води голяма дискусия дали националният стадион

...
В последно време се води голяма дискусия дали националният стадион
Коментари Харесай

Васил Левски е лицензиран до август, на УЕФА изобщо не й пука за България

В последно време се води огромна полемика дали националният стадион " Васил Левски " е кадърен за огромни мачове. Факт е, че и националният тим се измести и към този момент семейства в Разград на " Хювефарма сцена ", само че аргументите не са една или две. Отдавна отмина времето, когато лъвовете одобряваха своите съперници в разнообразни български градове, а хората им се радваха и имаше доста аудитория на трибуните.

Всъщност, България е последна дупка на кавала и в класацията на УЕФА, защото много страни към нас и от нашата рогозка, както се споделя, одобриха огромни мачове, финали в евротурнирите, а ние... не!

Но пък и там се наливат средства в нови уреди, а при нас се краде поголовно и се хвърля прахуляк в очите. Реставрираме старите игрища, като монументи от време оно, а в същото време не даваме да се построят нови, все нещо пречи - информация стадионът на ЦСКА. Но това е друга тематика.

Оказа се, че думите, хвърлени във въздуха от Йордан Лечков, че националният тим на България семейства в Разград, тъй като стадион " Васил Левски " не дава отговор на условията на УЕФА, май не са истина. Стадионът в центъра на София е лицензиран за провеждането на интернационалните футболни срещи до 1 август 2023 година

Що се отнася до положението на осветлението на Националния стадион, то последният сертификационен акт е публикуван на 17 януари 2023 година Съгласно този документ - „ Протокол за надзор на изкуствена осветеност “, Националният стадион „ Васил Левски “ покрива условията и нормите на УЕФА за съответстващата му категория игрища.

Фактите приказват и друго - УЕФА обича Източна Европа, не й пука за България. Знаете ли какво е общото сред Тирана, Скопие, Букурещ, Киев, Прага, Будапеща, Варшава, Талин, Тбилиси, Баку, Гданск и Истанбул? В последните 11 години всеки от тези градове от Източна Европа е приел край в европейските шампионати.

Бисерите в края на сезона, които всеки безпристрастен почитател чака. А всеки последовател на някой от участниците се моли да се добере до скъпоценния билет. Цените са достигали до 5000 евро, та даже повече.

Какво значи самобитната карта, с която стартирахме този текст? Само едно - УЕФА обича Източна Европа. Такава е политиката и на ФИФА - колкото може повече страни да са част от шоуто. Да получат своя момент на популярност. И да надградят върху него. Какво излиза? УЕФА дава богато, само че би трябвало й да си поискаш. Както България липсва на картата на огромните шампионати към този момент две десетилетия, по този начин я няма и на финалите. Дори не се опитваме да пуснем фиш, тъй като подобен у нас липсва.

Около една общоизвестна конференция с тогавашния министър председател Бойко Борисов в Сърбия президентът на БФС Борислав Михайлов обещаваше по какъв начин ще сме един от домакините за Евро 2028 или Мондиал 2030. Или най-малко ще сме измежду претендентите. Мечтите граници нямат, само че действителностите са напълно други.

Какъв шанс единствено имаха комшиите от Северна Македония! На стадиона-бисер край кичозните монументи в центъра на Скопие пристигнаха Реал и Манчестър Юнайтед! Арена " Филип II " коства 60 милиона евро.

А какво да кажат приятелите от Грузия? Там се изигра най-великият мач за суперкупата на Европа сред Барселона и Севиля! След куп обрати стадион " Борис Пайчадзе " видя по какъв начин Лионел Меси и компания подвигат трофея след 5:4. Съвсем близо азербайджанската столица Баку пък видя разгромната победа на Челси с 4:1 над лондонския зложелател Арсенал във финала на Лига Европа през 2019 година

Първият вечно има особено място в историята. Така Тирана одобри дебютния край в новия шампионат Лига на конференциите предходната година. Рома победи Фейенорд с 1:0 в неособено хубав мач, само че на кой в Албания му пука. Тъжно е...

На същото място през 2005 година ЦСКА гостува на остарял стадион от времето на социализма на име " Кемал Стафа ". Хвърчаха камъни по българите, само че " алените " биха " Тирана " с 2:0. Точно 14 години по-късно там се извисява " Арена Комбатаре " (в превод народен стадион), а Александър Чеферин, президентът на УЕФА, гледа одобрително от трибуните успеха на Франция с 2:0 в европейска подготовка.

Малък Талин също има своя момент на горделивост. Естонската столица в никакъв случай не се е гордяла със мощен тим или мощен народен отбор. Но на " Лилекула " през 2014 година Атлетико съкруши Реал в драма с продължения с 4:2 за суперкупата.

През тази година УЕФА напълно погледна на Изток при разпределянето на огромните мачове! Финалът на Шампионската лига ще е в Истанбул на големия " Ататюрк ", който за първи път се изпълни до краен лимит в мача Галатасарай - ЦСКА през 2003 година Дуелът за Лига Европа - на " Ференц Пушкаш ", където в понеделник вечер станахме за смях. А вторият победител в Лигата на конференциите ще бъде избран на " Фортуна Арена " в Прага. А носителят на суперкупата ще стане явен в Атина...

Ех, какъв брой оглушително като из отвъдното звучат обещанията на Васил Иванов-Лучано, някогашен състезателен министър, който през 1998 година стартира реорганизация на " Васил Левски ".

" Ще вземем най-малко край в Купата на УЕФА (б.а. - тогава по този начин се споделяше турнирът), рече политикът. Днес е компромисно даже мачове от плейофите на евротурнирите да са на националната сцена...

Просто статистика...

Финалите в Източна Европа в последните от 2012 година насам:

2012 година " Атлетико " - " Атлетик " (3:0), Лига Европа, " Арена Национал " (Букурещ)

2013 година " Байерн " - " Челси " (7:6 след дузпи), Суперкупа, " Еден Арена " (Прага)

2015 година " Севиля " - " Днипро " (2:1), Лига Европа, " Народни " (Варшава)

2015 година " Барселона " - " Севиля " (5:4 след прод.), Суперкупа, " Борис Пайчадзе " (Тбилиси)

2017 година " Реал " - " Манчестър Юнайтед " (2:1), Суперкупа, " Филип II " (Скопие)

2018 година " Реал " - " Ливърпул " (3:1), Шампионска лига, " Олимпийски " (Киев)

2018 година " Атлетико " - " Реал " (4:2 след прод.), Суперкупа, " Лулекула " (Талин)

2019 година " Челси " - " Арсенал " (4:1), Лига Европа, " Олимпийски " (Баку)

2019 година " Ливърпул " - " Челси " (5:4 след дузпи), Суперкупа, " Водафон Арена " (Истанбул)

2020 година " Байерн " - " Севиля " (2:1 след прод.), Суперкупа, " Ференц Пушкаш " (Будапеща)

2021 година " Виляреал " - " Манчестър Юнайтед " (11:10 след дузпи), Лига Европа, " Гданск " (Гданск)

2022 година " Рома " - " Фейнорд " (1:0), Лига на конференциите, " Арена Комбетаре " (Тирана)

2023 година Не са избрани Шампионска лига " Ататюрк " (Истанбул)

2023 година Не са избрани, Лига Европа, " Ференц Пушкаш " (Будапеща)

2023 година Не са избрани тимовете, Лига на конференциите, " Фортуна Арена " (Прага)

2023 година Не са избрани тимовете, Суперкупа, " Караискакис " (Атина)
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР