В последно време наблюдаваме как в градовете разкриват детски COVID

...
В последно време наблюдаваме как в градовете разкриват детски COVID
Коментари Харесай

Д-р Нели Михнева пред Dir.bg: Имаше респираторен вирус при децата, много по-тежък от COVID

В последно време следим по какъв начин в градовете разкриват детски Коронавирус отделения. Едновременно с това експертите предизвестяват, че новият вид Делта визира и по-млади хора. Наскоро даже имахме смъртен случай на новородено с ковид.

С това стартират и терзанията на родителите, които следва да пуснат децата си на детска градина и учебно заведение присъствено. Оказва се обаче, че върлува и респираторен вирус, който визира по-малките доста по-тежко.

Кой е този вирус, по какъв начин боледуват малчуганите в следващата пандемична вълна, на каква възраст е добре да бъдат имунизирани и по какъв начин да ги предпазим от COVID-19 - изяснява в особено изявление за Dir.bg доктор Нели Михнева - общопрактикуващ доктор с 20-годишен опит, някогашен член на управлението на лекарската гилдия в София и лекуващ доктор на над 1500 деца.

Според вашите наблюдения има ли повече заболели от ковид деца в тази вълна?

Може би е правилно, само че не можем да го потвърдим първоначално, тъй като при децата към момента протича доста леко вирусът и от време на време единствено от една хрема за три дни ние не пускаме никакви проучвания, т.е. няма по какъв начин да разберем дали са с Коронавирус. Според мен по-скоро боледуват по-млади хора и неимунизирани на този стадий. За детските отделения проучвам отзиви от сътрудници, че не са запълнени местата и не са тежки случаите.

Казвате, че не боледуват тежко, само че имахме случай с умряло новородено. Как може да бъде пояснен той?

При този случай майката е дребна, общественият статус е бил много невисок, много неприятна хигиена е имало там. Не се знае дали бебето е било единствено притежател, или е било с разгърнато заболяване. То е било в доста тежко положение, може да е било обезводнено от апетит. Тук към този момент специалистите ще решат каква е повода за съдбовния край - дали това е коронавирусът, или е имало и друго подлежащо заболяване или особеност. Трудно може да се разбере най-малкото, тъй като не беше изнесена доста информация, не се знае дали е кашляло и какво е било общото му положение.

Кои са най-рисковите места, на които може да се заразят децата?

В момента най-рискови места са затворените пространства - моловете, детските колективи, детските градини, само че отново споделям - доста от хората са го преболедували към този момент, също така най-вероятно множеството от децата имат имунитет. Клиниката на заболели деца върви като елементарни респираторни вируси, които са целогодишни. Така че не мога да кажа, че сега има някаква по-голяма заболеваемост при децата от COVID-19.

Предвид възходящия % на новозаразени на дневна база удачно ли е съгласно Вас учениците да тръгнат на учебно заведение присъствено? Смятате ли, че откакто Делта визира повече децата, има заплаха това единствено да ускори следващата пандемична вълна?

Като се вземат ограничения, естествено, че могат да вървят присъствено. Много е вярно решението на министерството дребните възпитаници да са без маски и да вървят от I до IV клас присъствено. Много е мъчно за едно малко дете да е на отдалечено образование - то изгубва визията за това, че е на учебно заведение и въобще какво се случва с него. Аз считам, че когато в едно учебно заведение се взимат съществени ограничения с филтъра на вратата, меренето на температурата, дезинфекцията, проветряването, дистанцията, която се постанова, няма проблем да вървят на учебно заведение. А и дребните възпитаници са в директен контакт единствено с един преподавател. Това важи и за и огромните - считам, че би трябвало да си вървят присъствено на учебно заведение.

Има ли родители, които споделят с Вас опасенията си да пуснат децата на детска градина или учебно заведение?

Вече по-малко, тъй като те са го прекали множеството. Имам единствено няколко деца, които са хронично заболели. Те са с вродени болести и при тях е наложително отдалеченото образование от позиция на сигурност - да не се усложни главното заболяване. Но те са единици, а всеобщо родителите не се тормозят да си изпратят децата на учебно заведение и на детска градина.

А какво се случва с другите вируси? Зимата експертите обясниха, че поради противоепидемичните ограничения и другите вируси не се популяризират, само че това лято нямаше такива строги ограничения, а още веднъж никой не приказва за други вируси с изключение на COVID-19. Как бихте го обяснили Вие?

Имаше други вируси. Респираторно-синцитиалният вирус беше нещо ужасно. Той се появи и излезе в доста тежка форма, изключително при дребните деца. Имах няколко деца с дихателна непълнота, на О2 - дребни бебета. За към месец имаше респираторно-синцитиален вирус, който сътрудниците в лечебните заведения изолираха. Другите вируси също си вървяха. Сега стартират ентеровирусите, макар коронавирусът сега също протича като ентеровирус. Грип не сме видели - в действителност, грип нямаше. Но постоянно когато има един преобладаващ, другите са леко потиснати и не е единствено от ограниченията това.

Трябва ли децата да бъдат имунизирани против COVID-19? Имаше случай в Пловдив, където отхвърлиха да ваксинират 12-годишно дете. Всъщност разрешено ли е, прави ли се имунизация на деца и при какви условия?

Позволена е имунизацията сега с " Пфайзер " на деца над 12 години. Има родители, които желаят да си ваксинират децата. Но както споделих, вирусът протича по-леко при тях. Не съм следила затруднения, единствено едно дете поддържаше 29 градуса температура един месец, по-късно се оправи. В моята 20-годишна процедура нямам дете с затруднения, с пневмония, а имам над 1500 деца пациенти. Вероятно има и деца с затруднения в лечебните заведения, като сондирах още веднъж отзиви с сътрудниците - те са имали болести. Смъртност при децата, популярност богу, няма такава от вируса. И въпреки всичко аз съм " за " имунизациите, позволени са, може да се имунизират, няма проблем, само че моето мнение е, че е хубаво да са над 15 години. 12-годишните са прекомерно дребни за тази ваксина. Аз към този момент имам деца, които съм ваксинирала.

Казахте, че са момента е разрешена единствено имунизацията с " Пфайзер ". А има ли родители, които се интересуват от други ваксини, с които да бъдат ваксинирани децата им?

Не, не разясняват. Питат ме мен, а към този момент има разпореждане единствено за " Пфайзер ", нямаме някакъв написан документ за другите ваксини. Някъде четох, че може и с " Модерна ", само че публично нямаме разпореждане. Затова към този момент имам имунизирани деца, само че единствено с " Пфайзер ".

Има ли предварителна защита за децата, препоръчвате ли някакви лекарства или натурални артикули за укрепване на имунната система или най-важно е да се съблюдават противоепидемичните ограничения?

Категорично не предлагам никакви лекарства, тъй като видях от практиката ми, че млади, които усложниха положението си, бяха хора, които пият доста добавки, доста витамини и имуностимуланти. Най-добре е да не се приема нищо. Много са значим чистият въздух, вярното здравословно хранене - месо, мляко, плодове, зеленчуци, и, несъмнено, ограниченията. Може да се работи с лекарства и имунстимуланти, само че при заболяване. Превантивно да не одобряват нищо, тъй като имунната система става мързелива. Когато е привикнала да получава имуностимуланти и витамини, тя става мързелива и чака да ѝ се даде нещо, с цел да даде и тя имунен отговор. Когато няма такива добавки, тя е напрегната и дава по-добра реакция, а детето се оправя по-бързо със болестта. Много течности би трябвало да се пият, чайове - чай с мед, билковите чайове са доста положителни. Така че за мен това е най-важното - положителното хранене, здравословният метод на живот, да не са преуморени децата и да не стоят на таблетите, а да тичат на открито на чист въздух.

В подобен случай, когато имате дете с Коронавирус или друго остро респираторно заболяване със същите признаци, какво лекуване предприемате? По-различно ли е? Антибиотици нужни ли са?

Не е по-различно, симптоматично е - както за нормалните вирусни инфекции - противотемпературните средства, витамин С, в този момент акцентирам и на витамин D.

По-малко антибиотици, по-добре се оправят децата, когато не пият антибиотици. Пускаме кръвна картина, ориентираме се, в случай че има потребност, се дава и антибиотик. Ако се постанова, се прави и фотография на белия дроб.

А за ремдесивира какво е мнението Ви?

Той се употребява единствено за болнично лекуване и то при започване на вирусна зараза. Това го преценят единствено сътрудници в лечебните заведения и не на всеки пациенти се постанова да бъде поставян. Естествено, че дава добър резултат, аз имам пациенти, които бързичко са се оправили с ремдесивир. Засега той остана като одобрен препарат за Коронавирус, само че не и в домашни условия.

Масово стартира да се приказва за разновидността Мю, за който се счита, че може да заобиколи имунизациите. Очаквате ли той да сътвори по-сериозни проблеми у нас, а и в по-глобален проект?

Никой не може да каже. Все още всичко е въпрос на изследване, към момента учим доста неща за този вирус, който се оказа доста непостоянен. Аз като дълготраен експерт дръзвам да настоявам, че имунизацията, колкото и да не е за всички разновидности, тя въпреки всичко основава клетъчен имунитет и защищава. Те говореха и за британския вариант, и за този африкански, че не защищават, само че те потвърдено защищават. За мен даже и човек да е преболедувал, би трябвало да се имунизира. Това е спасението, нямаме различен късмет. Дори сега имунизирам и родилки. Все още за бременните дами в България не е разрешено, само че в Англия ги имунизират. Ваксинирала съм и доста млади дами, кърмачки, с хронични болести и няма никакъв проблем с имунизациите. Това е спасението, няма различен метод.

А Вие имунизирана ли сте? Много от вашите сътрудници споделят, че не желаят да се имунизират.

Медиците са с максимален % на имунизация, само че към момента доста сътрудници имат антитела, тъй като са го преболедували. А аз още от февруари месец, чаках с неспокойствие да излезе имунизацията, да ми пристигна редът и да се имунизирам. Дори в случай че има трета доза, отново бих си поставила. Няма различен метод, в случай че желаеме да спрем този вирус и да живеем обикновено.

Много лекари трансфораха в процедура слагането на диагноза по телефона. Вие какво мислите за този метод на лечение?

Аз съм ги преглеждала и не преставам да ги проверявам. Обажда се майката, детето е с температура, споделям ѝ незабавно да го докара. Няма по какъв начин, не можем да знаем дали е с Коронавирус, или не е. Освен това постоянно подкрепям след това връзка с пациентите по телефона, с цел да следим положението им. Те би трябвало да приказват с някого. Ако в миналото се постанова, мога да отида и в дома. Но по принцип нямаме физическата опция да обикаляме по домовете, нямаме такива защитни костюми, нито профилирани коли. Това, което прави Бърза помощ сега е най-хубавото, тя прави най-вече работа, а ние ѝ оказваме помощ. Ние също сме на първа линия и не знаем какво има насреща. Иначе аз взимам ограничения в кабинета - имам лампи, бюрата са обезопасени.

Започнаха да отпускат пари за медиците на първа линия по друга скица на пресмятане. Вие получавате ли такава добавка към заплатата?

Преди ни плащаха по 1000 лева и като ги осчетоводим и се заплати данъкът, остават някъде към 650 лева, не 1000 чисто, както в лечебните заведения. На тях им превеждаха по 1500 лева, с цел да им останат чисти 1000. Сега сега от предишния месец ни заплащат по 250 лева и като се заплати данъкът - някъде 180 лева на месец. А ние сме също на първа линия.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР