В последно време истината девалвира и за истина се представят

...
В последно време истината девалвира и за истина се представят
Коментари Харесай

Гешев: Истината девалвира, съдебната реформа не е реформа |

В последно време истината девалвира и за истина се показват същински неистини. Темата за така наречен правосъдна промяна, за която чувам от 1995 година, след като работя, тъй като съм единственият основен прокурор след 89-та, който взе участие в прокуратурата – с изключение на, че не е правосъдна промяна, която не взема решение проблемите с битката с престъпността, интересува прекомерно дребен % от хората.

Тази констатация направи основният прокурор Иван Гешев при представянето на разбора за резултатите от активността на прокуратурата за интервала 2019-2021 година, както и експертни оферти за промени в Наказателно-процесуален кодекс и Наказателен кодекс.

" Ние ще ви кажем нашата истина и моята истина с обстоятелства. Ние се опитахме да излъжем Европейски Съюз, а сме на път да излъжем себе си. Искахме да получим позитивните неща от Европейски Съюз, само че без да поемем отговорностите - приказвам за личната си сфера, правовата страна и върховенството на закона ", разгласи първоначално ръководителят на държавното обвиняване.

От думите му се разбра, че първоначално не мислел истината да има значение, само че трансформирал вижданията си през последните 1-2 месеца, когато осъзнал, " че това са извънредно значими неща, когато тези полезности са застрашени или си на път да ги загубиш ".

" Променихме се в политически аспект под натиска на Механизма за съдействие и инспекция, само че ние самите превърнахме този механизъм във вътрешнополитически инструмент в последните години и той стана ненужен и го обезсмислихме с вътрешнополитическите си битки. Резултатът от това, че този механизъм не действа по отношение на България води до това, че сериозните проблеми - като наклонност за правата на индивида и върховенството на закона в България имат непълен коректив в лицето на правосъдната власт, която се оказва единствената бариера пред беззаконието ", уточни Гешев.

Според него страната ни е част от Европейски Съюз " и в един миг ще представляваме проблем за стандартите и европейските полезности, които би трябвало да са общи в Европейски Съюз ".

" Когато се възпламени една стая, няма по какъв начин димът да не отиде до другата ", сподели Иван Гешев.

" Истина е, че създадохме профилираните структури, с цел да се отчетем пред Европейски Съюз, че нещо вършим с ясната цел, че те няма да стартират да работят по метода, по който би трябвало . Оказа се, че тези структури, макар неуверената поддръжка на страната, станаха ефикасни и ефикасни за проведената престъпност и тероризма. Но не извършиха желанието те да не действат и станаха рискови за проведената престъпност. Факт е, че с помощта на тях завърши механизма за съдействие и инспекция. Резултатът, че следва да бъдат закрити, е тъй като те работят и са най-ефективни след 1989 година ", разгласи още основният прокурор.

--------РЕЗУЛТАТИ

През 2021 година прокуратурата регистрира растеж от 0,6% по отношение на 2020 година на следените преписки, които са 231 288. Новообразуваните са 199 029, а решени са 220 567. Отчетен е и растеж на следените досъдебни производства за 2021 година, които са с 12,1 на 100 повече по отношение на миналата година.

През тригодишния интервал се следи наклонност за понижаване на броя на новообразуваните досъдебни производства, което се дължи на понижаване на материали, постъпили от другите органи към прокуратурата. Решените досъдебни производства обаче са с 18 % повече спрямо 2020 година и с 6,5% повече от 2019 г.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР