В последния уикенд на март местим стрелките на часовниците напред.

...
В последния уикенд на март местим стрелките на часовниците напред.
Коментари Харесай

Специалист обясни как да свикнем по-лесно със смяната на времето

В последния уикенд на март местим стрелките на часовниците напред. Това значи, че ще спим час по-малко, до момента в който привикнем към лятното време.

Как да подготвим организма си? Съвети дава пред Нова телевизия психиатърът от Пловдив доктор Веселин Герев.

Според него и есенната промяна на времето, и пролетната са еднообразно сложни. Сега проблемите са заран, а през есента – вечер.

" Двете смени на времето - час напред или обратно са еднообразно сложни за човешкия организъм. Психиката се наглася на един динамичен стандарт – час, в който ставате, пиете си кафето, шофирате до работа, прибирате се, имате свободно време. Най-важното е за хората, които одобряват медикаменти. Те ще би трябвало да ги взимат час по-рано, което за някой положения може да е съдбовно ", счита доктор Герев.

" Едно европейско изследване сочи, че с 45% се качват злополуките в понеделник след промяната на часовото време. Установено е, че трудовите злополуки се качват с над 50% и то в утринните часове ", изясни доктор Герев.

Хормонът мелатонин не дефинира единствено циркадния темп, а и функционалността на всички органи и системи у индивида. Добре е да се приема в интервала на адаптиране.

Все отново една ябълка и портокол дават доста витамини ", добави доктор Герев.

 

" Хубаво е хората, които одобряват медикаменти, още от в този момент да стартират с по 10 минути да бутат приема ", разяснява той.  

Може да стартираме да ставаме и с по 10 минути по-рано, до момента в който свикнем.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР