В последния пленарен ден за 2022 г. и ден преди

...
В последния пленарен ден за 2022 г. и ден преди
Коментари Харесай

Този път не е Великден, а Коледа: Изборният кодекс пак влиза в зала часове преди празниците

В последния пленарен ден за 2022 година и ден преди Бъди вечер, Народното събрание ще гласоподава частичното несъгласие на президента Румен Радев върху Изборния кодекс. Очаква се то да бъде дефинитивно преодоляно, откакто сходно решение беше взето на съвещание на парламентарната комисия по правни въпроси с болшинство от гласовете на ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия. В началото на днешния пленарен ден имаше предложение гласуването на ветото да отпадне, само че то беше отхвърлено.

Вчера депутатите не съумяха да приключат работата по гласуването за удължаването на бюджет 2022 и за идната година, тъй че през днешния ден те би трябвало да продължат и с него. По всичко проличава, че и тази изборна корекция ще остане в историята с датата си - на последното съвещанието за годината, часове преди Бъдни вечер.

Именно с тайминга си станаха известни измененията на изборните правила, направено от 45-то Народно заседание, които съгласно депутата от ГЕРБ били правени на " Свети Пети Разпетък ".

" Тогава, в случай че си спомняте, съвещанието продължи повече от 14 часа на Свети Пети Разпетък. И тук, в случай че някой е не запомнил, ще напомня, че в събота след Свети Пети Разпетък президентът подписа декрет и беше обнародвано решението на Народното събрание ", беше споделил националният представител неотдавна.

Сегашното отменяне на ветото на президента имат всички шансове също да бъде представено и в бъдеще в пленарни и извънпленарни диспути.

Темата влезе в дневния ред на парламентарната комисия по правни въпроси (изискването е да бъде гласувано първо в отрасловата парламентарна комисия) не просто " по неотложност ", а преди даже указът за ветото да бъде обнародван в " Държавен вестник ".

Промените, с изключение на връщане на хартиената бюлетина, плануват:
машините да се трансфорат в принтери, които отпечатват бюлетина;тя ще бъде подпечатвана от секционната изборна комисия, с цел да бъде вотът годен, и ще се пуска в урна; " машинните " бюлетини ще се броят ръчно - като елементарните хартиени;устройствата за гласоподаване няма да регистрират изборния резултат, подаден посредством тях.
Въпросните " машинни бюлетини " би трябвало да са от специфична хартия, доставена от Българска народна банка.

Вече е постъпилото отрицателно мнение на Българска народна банка, в което се показва, че " специфична хартия " за машините няма и може да бъде обезпечена в период до 8 месеца. Това значи, че в случай че има предварителни избори, което е все по-вероятно, за машините няма да има хартия и затова машинното гласоподаване въобще ще отпадне.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР