В последния ден от срещата на върха на Асоциацията на

...
В последния ден от срещата на върха на Асоциацията на
Коментари Харесай

Гутериш: Съществува реален риск от фрагментация на световните икономически системи

В последния ден от срещата на върха на Асоциацията на нациите от Югоизточна Азия (АСЕАН) в Джакарта генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш предизвести за заплахата от фрагментация и „ огромен срив “ на международните стопански и финансови системи.


В широкообхватна тирада, която засегна геополитическото напрежение, многостранното финансиране на развиването и изменението на климата, Гутериш прикани международните водачи да намерят мирни и приобщаващи решения на провокациите, пред които е изправен светът, съобщи Агенция Франс Прес.

„ Има действителна заплаха от фрагментация – огромен срив на международните стопански и финансови системи, с разнообразни тактики в технологиите и изкуствения разсъдък и спорни рамки за сигурност “, сподели генералният секретар на Организация на обединените нации.

Той прикани за механизъм за даване на облекчение на затъналите в задължения разрастващи се стопански системи, който да включва прекъсване на заплащания, по-дълги периоди на заема и по-ниски лихви.

В тирада на срещата на върха на АСЕАН, на която участваха представители на Съединените щати, Китай, Япония и други страни, Гутериш също изрази поддръжка за пренасочване на спомагателни 100 милиарда щатски $ от специфичните права на тираж на Международния валутен фонд посредством многостранни банки за развиване за увеличение на ликвидността и поддръжката потребностите на разрастващите се стопански системи. Богатите страни се съгласиха през 2021 година да пренасочат неизползваните средства към бедните страни.

Генералният секретар на Организация на обединените нации също акцентира, че остава " надълбоко угрижен " за " влошаващата се политическа, филантропична обстановка и обстановка с човешките права " в Мианмар.

" Повтарям незабавния си апел към военните управляващи на Мианмар да се вслушат в стремежите на своя народ, да освободят всички политически пандизчии и да отворят вратата за връщане на демократичното ръководство ", сподели той. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР