В последните няколко месеца се поставя под риск съществуването на

...
В последните няколко месеца се поставя под риск съществуването на
Коментари Харесай

ДАЗД подкрепя Националния център за безопасен интернет

В последните няколко месеца се слага под риск съществуването на активността на телефонната линия 124 123 към Националния център за безвреден интернет. Държавната организация за протекция на детето поддържа работата на тази линия, тъй като тя е извънредно потребна и оказва помощ да се заловят хора, които злоупотребяват с деца онлайн и да се осъществят доста други действия в интерес на децата, потърпевши от кибертормоз. От началото на годината и ръководителят на ДАЗД доктор Елеонора Лилова персонално се ангажира с търсенето на поддръжка и опция за финансиране на Центъра, само че за жалост все още и тези старания не дават резултат.

„ Като ръководител на Държавната организация за протекция на детето и заместник-председател на Обществения съвет за битка с нелегално и нездравословно наличие в българското интернет пространство, съм наясно какъв брой е значимо Националния център за безвреден интернет да развива своята потребна активност и да оказва помощ за попречване на киберпрестъпленията у нас.

Само за предходната година горещата линия към Центъра получи близо 16 000 позвънявания, като съвсем всички от тях са свързани с изображения със полова употреба над деца. Само по себе тази цифра е толкоз стряскаща, че е задоволителен мотив за нуждата от нея и за построеното доверие от хората към нея. За да може такива случаи да не остават скрити и да подсигуряваме сигурност за децата ни в онлайн пространството, имам вяра, че скоро ще се откри вид за финансиране и няма да се прекъсне съществуването й ", съобщи доктор Лилова, ръководител на ДАЗД.

До намирането на трайно решение за Националния център за безвреден интернет разполагаем на всяко дете и възрастен, непрекъснато и гратис, е и Националната телефонна линия за деца 116 111 към ДАЗД. Както и до момента консултантите на нея оказват поддръжка и консултация при всеки подобен случай. Сигналите за кибернасилие се дават по неотложност и подготвеност на Групово дело „ Борба с проведената престъпност " - Министерство на вътрешните работи. Между Държавната организация за протекция на детето и отдел „ Киберсигурност " към ГДБОП са построени директни контакти и извънредно положително съдействие в годините, в това число взаимна работа по редица случаи.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР