В последните месеци, свиневъдите в България многократно алармират за проблемите,

...
В последните месеци, свиневъдите в България многократно алармират за проблемите,
Коментари Харесай

Експерт: Българското месо ще изчезне от магазините, ако не бъде намерен изход от ситуацията

 В последните месеци, свиневъдите в България неведнъж сигнализират за проблемите, пред които секторът е изправен.

Свиневъдството е предфинансов колапс, а съгласно ръководителя на Асоциацията на промишленото свиневъдство Венцислав Славов, аргументите са сложни.

“Един от главните фактори за рецесията са рекордно високите равнища на цените на суровините и фуражите, които са поскъпнали с до 70%. Това води до големи финансови загуби. На процедура, всяко едно прасе, което осъществяваме на пазара, се продава под себестойността си ", разяснява Славов пред Радио Варна и разясни, че банкрутите в бранша са към този момент факт.

Друга причина за компликациите, съгласно специалиста, е Африканската чума по свинете.

“Наскоро имаше регистриран нов случай на болестта в региона на Пазарджик ", разкри ръководителят на Асоциацията на промишленото свиневъдство.

Венцислав Славов прикани за незабавни ограничения от страна на страната за справяне с рецесията и спасяването на най-големия бранш в отглеждането на животни.

“България е чист вносител на свинско месо, а не съумяваме да задоволим даже търсенето. Българското месо на пазара е едвам 30% ", разясни още специалиста и предизвести, че в случай че не бъде открит излаз от рецесията, следващата година по това време българската продукция ще бъде 0% и ще купуваме напълно вносно месо.

Вече са извършени срещи със служебния министър на земеделието Христо Бозуков и на стопанската система – Кирил Петков, които са поели ангажимент да прегледат предложенията за справяне с рецесията.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР