В последните години китайските власти насърчават производството на компоненти(снимка: CC0

...
В последните години китайските власти насърчават производството на компоненти(снимка: CC0
Коментари Харесай

Китай инвестира $290 милиарда в чип индустрията за две години 


В последните години китайските управляващи предизвикват производството на съставни елементи
(снимка: CC0 Public Domain)

Приемането на по този начин наречения Закон за чиповете в Съединени американски щати беше съпроводено с тържествуване на доста политически равнища, само че самите производители схванаха, че дотациите, отпуснати за създаване на предприятия, в размер на 39 милиарда $ за интервал от 10 години не са задоволителни за възобновяване на предходните позиции на страната на този пазар. В същото време в Китай от 2021 година до 2022 година в това число са изразходвани над 290 милиарда $ за финансиране на полупроводниковата промишленост.  

В предходните две години в Китай са осъществени 742 капиталови плана в 25 провинции на страната, а към една трета от упоменатата сума от 290,8 милиарда $ е ориентирана към закупуване на съоръжение и материали за произвеждане на чипове, заяви тайванският източник Digitimes, базирайки се на данни от изследване на JW Consulting. 

Броят на капиталовите планове, осъществени в полупроводниковата промишленост на Китай, се усилва. Ако през 2021 година е имало 142 нови и 187 настоящи плана, то през 2022 година са добавени още 18 плана в първото от направленията, а във второто се следи нарастване до 352 броя. 
още по темата
Географски, главните планове в Китай са съсредоточени в провинциите Анхуей и Гуандун. В първата за посочения интервал са осъществени 304 капиталови плана на стойност $59 милиарда, а във втората – 66 плана на стойност $47 млрд. 

Като цяло в китайската полупроводникова промишленост 30% от плановете в последните две години са свързани с производството на материали (176 броя) или съоръжение за чипове (56 проекта). На първо място по известност в сегмента на материалите са плановете, свързани с производството на екрани, а на второ – с производството на чипове и устройства. 

За съпоставяне, сред 2016 година и 2020 година Китай е приключил единствено 40 плана в сегмента на материалите и единствено 7 плана за полупроводниково съоръжение.  

Авторите на проучването характеризират актуалната капиталова политика на Китай като по-балансирана и ориентирана към развиването на цели индустриални клъстери. Фокусът на вложенията последователно се измества от подготвени артикули към съставни елементи и индустриално съоръжение.

В допълнение, китайските управляващи предизвикват съдействието в полупроводниковата промишленост, макар че по-ранните капиталови планове бяха осъществени настрана. 
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР