В последните години бяха предприети редица стъпки за засилване на

...
В последните години бяха предприети редица стъпки за засилване на
Коментари Харесай

ЕС трябва да подобри капацитета си, ако иска обща отбрана

В последните години бяха подхванати редица стъпки за усилване на съдействието и възстановяване на отбранителния потенциал на страните в Европа. 

Европейците чакат от Европейски Съюз да подсигурява сигурността и мира на континента. Три четвърти от запитаните в специално изследване „ Евробарометър “ от 2017 г. се афишират в поддръжка на единна европейска политика за защита и сигурност, а болшинство от 55% гледа позитивно на основаването на европейска войска. В друго изследване от 2018 г. 68% от интервюираните европейци декларират, че желаят от Европейски Съюз да направи повече в региона на защитата.

Ръководителите на страните в Европейски Съюз са наясно, че нито една страна членка не е задоволително огромна, с цел да се оправи сама с провокациите в региона на сигурността. През 2017 година Франция и други страни в Европейски Съюз започнаха работа по общ боен план, а през ноември 2018 година немският канцлер Ангела Меркел заяви пред Европейския парламент, че „ би трябвало да работим по визията един ден да създадем същинска европейска войска “. Изграждането на съюз за сигурност и защита е значима тематика за Европейската комисия. 

Договорът от Лисабон, който съставлява последната огромна смяна в европейските контракти, планува построяването на единна политика за защита (член 42, алинея 2 от Договора за Европейския съюз). В същото време е ясно посочено, че страните членки могат да дефинират сами националната си политика, в това число по отношение на участието в НАТО или поддържането на индиферентност.

Европейският съюз стартира няколко значими начинания, с цел да обезпечи съществуването и развиването на запаси, да подтиква успеваемостта и да улесни партньорството сред страните:

•    През декември 2017 година беше обещано началото на Постоянното структурирано съдействие, в което към юни 2019 година вземат участие 25 страни членки. В момента в границите на това съдействие се осъществяват 47 плана, в това число система за наблюдаване на морски територии, взаимно съдействие и екипи за бързо реагиране в региона на електронната сигурност и развиване на качества за подводни интервенции.
•    Европейският фонд за защита бе стартиран през 2017 година Чрез него за пръв път бюджетът на Европейски Съюз финансира общи планове за проучвания, разработка и придобиване на отбранителни технологии. През април 2021 година Парламентът прие бюджет от 7,9 милиарда евро за 2021-2027 година
•    ЕС засили сътрудничеството си с НАТО по 74 плана в седем области, в това число електронната сигурност, взаимни учения и битка с тероризма
•    Бе признат проект за улеснение на придвижването на съоръжение и човешки сили в рамките на Европейски Съюз за по-бързо реагиране на рецесии
•    ЕС усъвършенства финансирането на граждански и военни задачи. В момента Европейски Съюз има 16 задачи на три континента, които извършват разнообразни функционалности и включват 6 000 души граждански и боен личен състав.
•    От юни 2017 година действа нова структура за обмисляне и осъществяване на военни операции с цел възстановяване на ръководството на рецесии.

Инвестиции в защита

На срещата на върха на НАТО в Уелс през 2014 година страните в Европейски Съюз, които са членки на НАТО, поеха ангажимент до 2024 година да изразходват 2% от годишния си БВП за защита. Европейският парламент настоява страните членки да изпълнят този ангажимент.

По оценки на НАТО от 2019 г. само пет страни в Европейски Съюз изразходват най-малко 2% от Брутният вътрешен продукт за защита. Това са Гърция, Естония, Латвия, Полша и Румъния.

Подобряването на потенциала за защита обаче е обвързвано освен със заделянето на повече пари, само че и с тяхното дейно потребление. Взети дружно, страните членки в Европейски Съюз имат втория максимален бюджет за защита в света след Съединени американски щати, само че по оценки над 26 милиарда евро се пропиляват всяка година поради повтаряне, прекален потенциал и спънки за присъединяване в държавни поръчки.

Като резултат в Европейски Съюз се използват шест пъти повече отбранителни системи и технологии, в сравнение с в Съединени американски щати. Очевидно е, че по-добро съдействие сред страните в Европейски Съюз може да спести доста ненужни разноски.

В същото време Китай усилва своите разноски за защита и до 2025 година може да разполага с втория максимален бюджет в света. Това е още една причина Европа да сплоти ресурсите си, с цел да остане конкурентна във военната област.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР