В последните дни министърът на енергетиката е постоянно или в

...
В последните дни министърът на енергетиката е постоянно или в
Коментари Харесай

Какво намеква ДПС за Киро и Лена: Ходиха до Америка, обещаха евтин азерски газ, ама…

В последните дни министърът на енергетиката е непрекъснато или в Комисията по енергетика в Народно събрание, или в пленарната зала. Защото се опитваме да разберем положението на енергетиката. Това сподели зам.-председателят на отрасловата комисия в Народно събрание Рамадан Аталай, задавайки въпрос на Росен Христов за неустойките, които би трябвало да заплати гръцката компания реализатор на интерконектора „ Авакс ”.

Моята угриженост е отсам най-малко най-после да излезете с едно обръщение към обществото, че зимата няма да е толкоз студена, че са обезпечени доставките на газ за зимата и през 2023 година, обърна се към Росен Христов Аталай.

Той напомни, че откакто Лена Бориславова и Асен Василев бяха на посещаване в Америка, ни дадоха обещание, че ще ни докарат доста на ниска цена газ. Разбрахме от вас, че газът, който е пристигнал, не е на ниска цена, сподели Аталай.

Но другият въпрос, който ме интересува, откакто се разбра, че с 200 милиона повече е платила българската общност за доставките на газ, е обвързван с неустойките, акцентира Рамадан Аталай.

Преди интерконекторът да беше влезнал в употреба имаше изказвания на Асен Василев, че в случай че това не стане на 1 октомври, има неустойки. Запознати ли сте, какъв брой са неустойките и дали сте ги предявили към строителя на интерконектора, попита националният представител от Движение за права и свободи. И добави: „ Защото по едни сметки съгласно мен те са към 20-ина милиона. ”.

Договорът със строителя на интерконектора – гръцката компания „ Авакс ”, още не е завършил. Продължават строителните работи по така наречен фаза 2 и 3 – размери, които бяха изведени от главния, с цел да може интерконекторът да бъде пуснат на 1 октомври, заяви Росен Христов.

По контракт има неустойки във връзка със закъснението, максимумът на които от дълго време към този момент е доближат, осведоми още министърът на енергетиката.

Подготвяме юридическо мнение по какъв метод да бъдат изискани и взети. Проверяваме също юридическа основа дали имаме право да предявим спомагателни искания за спомагателни вреди, сподели Христов.

Компания „ Авакс ” е уведомила енергийното министерство, че има искания към оператора на интерконектора. Съответно приготвяме и отбрана на решенията на оператора да не приема тези искове, сподели министърът.

В най-подходящия от юридическа позиция миг предвиждаме да предявим искания в цялостен размер, увери той.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР