В последната седмица вицепремиерът Гроздан Караджов на ИТН е поискал

...
В последната седмица вицепремиерът Гроздан Караджов на ИТН е поискал
Коментари Харесай

Кирил Петков: Днес е денят на водораздела. Решението е правителство на малцинството

В последната седмица вицепремиерът Гроздан Караджов на Има Такъв Народ е изискал увеличение на бюджета на Министерство на регионалното развитие с 3,6 милиарда лв.. В противоположен случай министрите от партията на Слави Трифонов са обяснили, че няма да поддържат актуализацията на бюджета. Това разгласи министър председателят Кирил Петков на брифинг след решението на " ИТН " да изоставен обединението.

" Това е от горната страна на към този момент съществуващите 2.2 милиарда Те желаят тези пари да бъдат платени на същите компании, които последните години бяха разследвани от министър Рашков за злоупотреби. Ние казахме, че актуализацията е за пенсиите, за понижаване на цените на бензина и ДДС-то на хляба. И през днешния ден в Министерски съвет декларирахме ясно, че това няма по какъв начин да се случи. Обещахме на гласоподавателите ни, че ще имаме нулева приемливост към корупцията ", изясни още обиден министър-председателят.

Премиерът изясни, че първият спор с Има Такъв Народ в обединението е зародил когато са им отказани първия 1 милиарда лв. за тези компании. " Видяхме, че сред 80 и 90% от тези градежи са действително не леки ремонти на пътя, а същински строителни действия, направени под претекст, че са леки ремонтни действия. Тези пътища нямат гаранция ", добави Кирил Петков.

По думите му вторият огромен раздор с Има Такъв Народ е пристигнал поради неналичието на промяна в КПКОМПИ и предлагането му комисията да бъде управлявана от Бойко Рашков.

" КПКОМПИ 6 месеца стои и се ръководи от заместника на Цацаров, ние предложихме за поста Рашков и вместо да се бавим, да стартираме същинските промени, които обещахме. От Има Такъв Народ получихме отговор - просто не сме съгласни, без никакви доводи. Е, няма по какъв начин да стане. Това, което сме решение е държавно управление на малцинството, само че няма да харчим нито един лев без контрол и без надзор. И Рашков ще бъде отпред на тази организация. Няма да обсъждаме повече, няма да се бавим със закона за КПКОМПИ и го внасяме още на следващия ден ", безапелационен беше още Кирил Петков.

" Днес е денят на водораздела. Може да сте от страната на корупцията, мафията и хората, които употребяват публичен запас и да си го сложат в джоба. Или да имаме кардинална позиция, където всеки лев би трябвало да се регистрира, тъй като това са пари на всички нас. Правителство на малцинството е доста по-добре, в сравнение с държавно управление, на което се пробват да му се извиват ръцете за спомагателни пари и най-важната организация за битка с корупцията се стопира, когато имаме претендент като Бойко Рашков. Морал не е да се крием под някакви общи заглавия, а морал е когато кажеш не на парите да отиват при мафиотите, които са изнасяли парите с торби ", сподели още министър председателят.

" Вече близо година в Министерство на вътрешните работи се организират упорити следствия на активността на разнообразни длъжностни лица от ръководството на Борисов, обвързвано тясно с съответни компании, на които в несъгласие със законите е било предоставено построяването на автомагистрали в нашата страна. В резултат на това по безапелационен метод се откри, че на тези компании, близки до кабинета " Борисов “, са отпускани предплатено сред 50%-80% от сумите, които е трябвало да бъдат изразходвани за строителство на разнообразни пътища, в това число Автомагистрала " Хемус “.

Това съобщи от своя страна вътрешният министър Бойко Рашков.

" Ние установихме, че тези държавни средства не са вложени за създаване на пътищата, в построяването на " Хемус “. Те са изразходвани за разнообразни потребности, като е потвърдено, че някои компании са получавали по комплициран път от банките, посредством основаване на кухи компании. Използвали са безимотни хора, посредством които сумите са били теглени и получавани от избрани банки и са отпътували в незнайна посока, акцентира вътрешният министър. " Тези средства не е ясно къде се намират сега и защо се употребяват. Има данни, че са вложени в обекти, които удовлетворяват техните персонални, корпоративни и други ползи. Мисля, че би трябвало Министерство на вътрешните работи да изнесе тези данни обществено и те да станат обществено притежание “, уточни още Рашков.

Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР