В последната година едно от най-хаотичните държавните дружества в България

...
В последната година едно от най-хаотичните държавните дружества в България
Коментари Харесай

"Булгаргаз" е на загуба от 28 млн. лв. към края на септември

В последната година едно от най-хаотичните държавните сдружения в България е " Булгаргаз ". Освен че смени няколко пъти управлението си и постоянно е обект на кавги, финансовите му резултати също са противоречиви.

От началото на войната на Русия в Украйна, а и няколко месеца преди този момент, газовият пазар е доста динамичен и цените вървят с десетки проценти нагоре и надолу единствено за дни. А откакто " Газпром " спря доставките за България, на " Булгаргаз " се наложи действително да влезе в търговията с природен газ, в която до тогава нямаше съвсем никаква опит.

Съвкупността от всички тези събития води до загуба 28 млн. лева за деветмесечието. За съпоставяне - предходната година, при в пъти по-ниските цени, газовият снабдител е бил на облага 33 млн. лв..

От " Булгаргаз " показват, че една от главните аргументи за неприятния финансов резултат е смяната в търсенето на газовия пазар вследствие на директивата за непринудено понижение на потреблението с 15% в страните - членки на Европейски Съюз. Поради това доста от клиентите на сдружението са предявили искания за отпадане на неустойките в договорите по схемата " вземи или заплати ". Вследствие на това и на високите цени на пазара са намалели поръчките към " Булгаргаз " за доставки. Дружеството показва още спецификата на втечнения газ като проблем, защото при понижени поръчки той би трябвало да бъде продаван на по-ниска цена. Това опрощение на държавното дружество не трансформира обстоятелството, че то не съумя да подписа дълготраен контракт за доставки на полутечен газ и продължава да купува в последния миг нужните количества. Не бе реализиран и огромен триумф при резервирането на слотове на гръцкия терминал Ревитуса през идната година.
Реклама Рекордни доходи и рекордни вземания
Едно от перата, които впечатляват в съвсем всяко енергийно сдружение през 2022 година, са приходите. Заради внезапното повишаване на природен газ " Булгаргаз " записва рекордни в историята си доходи - над 4.4 милиарда лева за деветмесечието с очакване за съвсем 6 милиарда в края на годината. Това е повече от четворен растеж в рамките, защото към края на септември 2021 година постъпленията бяха едвам 1.1 милиарда лева

Промяна обаче няма нито в количествата, които са закупени, нито в тези, които са продадени. Те не престават да са към 25-26 млн. мВтч, което се равнява на 2.5 милиарда м3, или 80% от цялото ползване в България.

В същото време комерсиалните вземания на сдружението доближават 1.2 милиарда лева - 30% от приходите. От тях над 500 млн. лева са насъбрани от " Топлофикация София ", като огромна част са в просрочие. По-неприятното е, че тези задължения ще продължат да порастват, тъй като " Булгаргаз " ще продължава да им продава газ, който те няма да заплащат.

В отчета към финансовия доклад газовият снабдител загатва, че се чака дългът на софийската топлофикация да пораства със 150 - 200 млн. лева всеки месец тази зима, което са спомагателни отговорности от съвсем милиард.
Реклама Ликвидни проблеми
Заради тези забавени заплащания и потребността да се предплащат доставките на газ към България паричният поток от оперативна активност на " Булгаргаз " е негативен в размер малко над 1 милиарда лева Ръстът в недостига по отношение на предходната година е голям поради невъзможността сдружението да продава на цените, на които купува газ на вътрешния пазар - над 740 млн. лева За да не изпадне в ликвидна рецесия, през август компанията получи 800 млн. лева заем от страната, който утежнява и индикаторите и за задлъжнялост.

Разлика има и в природния газ, който " Булгаргаз " е нагнетил в хранилището в Чирен - към края на септември това е 60% от общия размер на съхранените там количества. Стойността на материални ресурси в доклада е 620 млн. лева при 123 млн. лева преди година, като обаче количествата са съвсем идентични с миналогодишните. Петорната разлика идва от високите цени, на които българският търговец е купувал газ през годината и по-късно го е нагнетявал. Лошата вест за зимата е, че точно този скъпоструващ газ ще влезе в приложимост през най-студените месеци. Това е и една от аргументите " Булгаргаз " да предложи 16% растеж на цените за декември, въпреки борсовите котировки да не престават да се намаляват.
Свързани публикации Танкери с LNG плават към Европа, с цел да изчакат по-високите цени на газа 9 ноември 2022, 11:07 МАЕ: Европа незабавно би трябвало да стартира запасяване с сила за зимата на 2023 година 8 ноември 2022, 09:10 Американската Linden ще употребява към 10% от потенциала на газовата връзка с Гърция 7 ноември 2022, 08:22 След неуспех на първия търг, " Булгаргаз " въпреки всичко резервира LNG
слотове на " Ревитуса " 3 ноември 2022, 11:17 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Евгени Ахмадзай

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР