В понеделник Съветът на Европейския съюз упълномощи Европейската комисия да

...
В понеделник Съветът на Европейския съюз упълномощи Европейската комисия да
Коментари Харесай

Какво предстои в преговорите за прехода след Брекзит

В понеделник Съветът на Европейския съюз упълномощи Европейската комисия да стартира договарянията с Лондон за преходния интервал до цялостното отдръпване на Англия от Европейски Съюз.

Утвърдените преговорни насоки плануват в преходния период до края на 2020 година Англия да ползва напълно правото на Европейски Съюз, като в същото време не взе участие в общностните решения.

След като идната седмица стартира разискването на прехода, диалозите още веднъж навлизат в интензивна фаза. EUobserver обобщава главните моменти от преговорните насоки и какво може да попречи на постигането на договорка.

Без глас

По време на преходния интервал Англия ще би трябвало да съблюдава съществуващите закони в Европейски Съюз, в това число и тези, които са признати по време на този интервал, без Лондон да има думата за тях. В специфични случаи Англия може да бъде поканена, още веднъж без да има право на глас, когато това е в полза на блока. Главният договарящ на Европейски Съюз Мишел Барние означи в понеделник, че съюзът е определил тези условия, тъй като Обединеното кралство е поискало временен интервал, който да резервира статуквото.

Ключов миг за Англия е да подсигурява, че ще има най-малко някакъв глас за разпоредбите на Европейски Съюз, които ще бъдат създавани по време на преходния период. Министърът за Брекзит Дейвид Дейвис сподели в петък, че ще би трябвало да се отговори на английските опасения, когато " законите са срещу ползите ни и не сме изразили мнението си ". По думите на Дейвис е доста значимо скоро да се сътвори инструмент за решение на сходни случаи посредством разговор.

Официални лица от Европейски Съюз разясняват, че блокът е отворен за някакъв тип съвещания. Възможностите варират от утвърждение на английския парламент (почти невероятно да бъде признато от ЕС) до известяван на Англия (опция, която е малко евентуално да се хареса в Лондон).

Преход и дата

През май предходната година английският министър председател Тереза Мей предложи да има " интервал на използване " на договорката, който да продължи към две години след излизането на Англия от Европейски Съюз на 30 март 2019 година Страните членки се споразумяха този интервал да бъде по-кратък и да приключи на 31 декември 2020 година, с цел да съвпадне с края на настоящия бюджетен цикъл на Европейски Съюз.

Въпреки това страните членки прибавиха текст към насоките, който оставя вратата отворена за опцията преходният интервал да бъде продължен. " Съветът ще продължи да следи всички аспекти на договарянията от близко, да преразглежда тези насоки в светлината на напредъка в договарянията и да ги обновява, в случай че е належащо ", се показва в текста.

Правата на жителите

Европейски Съюз упорства, че защото по време на прехода всички четири свободи (на придвижване на артикули, услуги, капитали и хора) ще се ползват, това значи, че правата на жителите на Европейски Съюз и правото им на престояване във Англия би трябвало да се поддържат до края на 2020 година и това да бъде обезпечено от Съда на Европейски Съюз.

Някои от най-твърдите поддръжници на Брекзит не са удовлетворени от този вид, защото за тях контролът върху имиграцията е главната причина за излизането на Обединеното кралство от Европейски Съюз. За Англия тази алтернатива значи отсрочване на към този момент контрактуваната дата за завършек на свободното придвижване.

Европейски Съюз декларира, че няма да лимитира правата и придвижването на английските жители в Европейски Съюз по време на прехода, и затова реципрочността би трябвало да се резервира.

Търговията

Англия ще би трябвало да реши какво да се прави с всичките над 750 интернационалните съглашения, в това число и с комерсиалните покупко-продажби, които Европейски Съюз към този момент е сключил.

По време на прехода Англия ще продължи да бъде обвързана от тях, което значи, че ще би трябвало да подсигурява спазването на стандартите на Европейски Съюз по границите й. Третите сътрудници обаче ще имат думата за това в каква степен Англия ще може да се възползва от съществуващите покупко-продажби. Лондон ще може да договаря лични търговски покупко-продажби по време на преходния интервал, само че те няма да могат да влязат в действие без единодушието на останалите 27 страни членки.

Финансови услуги

Тази седмица представители на Европейски Съюз ще проведат първата си полемика за услугите – въпросът е част от диалозите за бъдещите връзки. Досега Европейски Съюз отстояваше позицията, че финансовите услуги не са част от покупко-продажбите за свободна търговия.

Англия ще загуби така наречен права за разрешаване, които разрешават на финансовите компании да продават услугите си на жители на Европейски Съюз на континента. Това значи, че фирмите няма да могат да ръководят тези услуги от Лондон. Британският финансов център се надява да има някакъв тип достъп след Брекзит. Това, което прави диалозите още по-деликатни, е, че Париж, Франкфурт, Дъблин и Люксембург се пробват да привлекат финансовите услуги от Лондон.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Преговорите за Брекзит (160)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР