В понеделник руския съд удължи принудителното лечение на якутския шаман

...
В понеделник руския съд удължи принудителното лечение на якутския шаман
Коментари Харесай

Шаманът, който искаше да изгони демона от Путин: Войната ще продължи още 6 месеца -

В понеделник съветския съд удължи насилственото лекуване на якутския шаман Александър Габишев в профилирана психиатрична болница в Усурийск. По-рано лекарска комисия реши да го реалокира в общоприета психиатрична болница, само че половин месец по-късно нова комисия декларира, че положението на якутския шаман се е влошило. Адвокатът на Габишев Алексей Прянишников е сигурен, че половин месец по-късно е била основана нова комисия и лекарите са били принудени да трансформират напълно решението си.

Александър Габишев има голям брой почитатели, които му пишат стотици писма, а сестра му заяви, че той е предсказал, че войната ще продължи още 6 месеца. Смята се, че той е предсказал и началото на войната в Украйна. 

Сътрудниците на Александър не се съмняват, че разширението на " наказателната психиатрия " се дължи и на обстоятелството, че шаманът, прочут със своя пацифизъм, не е желал да мълчи за войната. Вкарването на дисиденти в “наказателна психиатрия ” е процедура в Русия от руски времена по директивата на Леонид Брежнев, че “само лудите може да не обичат социализма ”.

3000 км пешком

През пролетта на 2019 година якутският шаман Александър Габишев споделя, че изпитал мистично признание, което го кара да събере всичко значимо със себе си и да се насочи на дълго странствуване пешко, през цялата необятна Русия, с цел да се оправи със зли демони от Русия и най-много от едно място - Кремъл.

" Бог ми сподели, че Путин не е човек, че той е дявол и че аз би трябвало да го прогоня. Не може да има народна власт, когато на власт има дявол ", споделя 51-годишният Габишев по време на пътуването си, което беше обхванато от редица рускоезични медии. " Не може да има народна власт с демона [на власт]. " Шест месеца по-късно, след извървени към 3000 км. той е задържан в република Бурятия в източен Сибир и против него е повдигнато обвинявания в екстремизъм. По-късно е наказан на наложително лекуване.

Мощни медикаменти

На 12 юли тази година здравна комисия в психиатричния диспансер в Усурийск постановява, че Александър Габишев може да продължи лекуването си в елементарна болница. Половин месец по-късно обаче ненадейно е проведена здравна комисия с изцяло друг състав, която на 27 юли взема решение, че положението на Габишев се е влошило дотолкоз, че той би трябвало да бъде настанен в психиатрична болница от специфичен вид. Това се случва три дни преди правосъдното съвещание по делото за наложително лекуване на Габишев.

" Очевидно някой е пропуснал първото съответно здравно мнение и го е принудил да го промени с ускорени темпове. Сега Александър е в доста тежко положение точно поради това решение. Плюс, несъмнено, лекуването с мощни медикаменти ", споделя Алексей Прянишников.

През 2021 година Центърът за правата на индивида " Мемориал " вписва Габишев като политически пандизчия.

Според юриста му лекуването на Габишев не е променено от хоспитализацията му в Новосибирск, не е спряно и в Усурийск, тъй че не е ясно по какъв начин положението на Александър може да се " утежни ".

На 1 август съдът удължава насилственото лекуване на шамана - съдът не дефинира период за удължение на лекуването, само че нормално прегледът не е по-чест от един път на шест месеца.

Войната ще продължи още 6 месеца

Полусестрата на Александър Габишев, Виктория Захарова, споделя пред сибирското изданиe на Свободна Европа - че тя и сестра ѝ Екатерина се обаждат на шамана не повече от един път седмично: 

" Позволено му е да приказва под " контрол " за към 15 минути. Разбира, че всички диалози се подслушват, тъй че той не споделя " прекалено много ". Обикновено изпраща поздрави на всички свои другари и познати, които питат за него. Разбираемо е, че не приказва за войната от болничното заведение. Но в случай че си спомняте диалозите му на независимост, той предсказваше тази война, че брат му ще нападне брат си. А когато почнали да го " затварят ", той решително сподели, че " това е краят, тогава сигурно ще има война "... " Разбира се, той не го искаше. Толкова доста хора умират - кой с мозъка си би желал това? Саша в никакъв случай не е вървял по пътя на войната. Дори къмпингуването му беше чисто спокойно, а всеки нападателен диалог постоянно беше спиран от него. Тази заран още веднъж разговаряхме с него: " Бъдете по-милостиви един към различен ", сподели той и посъветва да се запасим с хранителни артикули. Войната ще продължи шест месеца. "

Шаманът е непотребен

Виктор Егоров, публицист и публицист от Тюмен, и един от участниците в похода Габишев към Кремъл има 2 версии за това, че шаманът е оставен в наказателна психиатрия. Първата е, че шаманът е споделил нещо на комшия или санитар заради раздразнителност и очакване на идната независимост.

Втората си версия Егоров счита за доста по-реалистична: “В миг, когато съветските войски организират " специфична интервенция " в непозната страна и я организират не напълно сполучливо, с доста жертви, в този миг за управляващите е извънредно неизгодно да освобождават или да разрешават на човек, който има извънредно пацифистки възгледи, да поддържа връзка с хората.

Според Егоров индивидът, който преди три години упорито приканва към мир, който вика за способността да се прости, е изцяло непотребен на съветските управляващи, някъде, въпреки и на относителна независимост. " А Усурийск е напълно съветски “килер ”, където могат да се настанят тези, които не са серийни убийци, серийни изнасилвачи или нарушители, само че не знаят за какво би трябвало да излежават присъда. Къде да сложим тези, които са несъответствуващи в актуалната политическа обстановка? Ах, до края на Русия, съвсем на брега на Тихия океан! ", прави паралели с ГУЛАГ и заточенията по царско време Егоров

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР