В понеделник един от най-големите зърнопроизводители в България - Павел

...
Коментари Харесай

Старозагорската "Г-8", обвинена в картел при земите: Това са долни лъжи

В понеделник един от най-големите зърнопроизводители в България - Павел Стоименов, шокиращо в парламентарната комисия по проверка, че съществува картелна група " Г-8 " в Стара Загора, която години наред поддържа изкуствено ниски цени на земеделската земя и рентите в района и която по думите му е под управлението на съсобственика на сдружението " Градус " Иван Ангелов. В думите му имаше обвинявания с искрено престъпни детайли: заплашване с олово, палежи на имущество и обири на компании за " несъобразяващите " се с " техните правила ". Изявлението идва единствено няколко дни след на различен зърнопроизводител - Светослав Илчовски в същата комисия за фиктивни покупко-продажби преди излизане на борсата, политическа корупция, рекет, търговия с въздействие, в който бе намесено и името на премиера в оставка и водач на ГЕРБ Бойко Борисов, а Ангелов бе посочен за главно настоящо лице.

" Г-8 " в Стара Загора е търговски кооператив в зърнения бранш, в който вземат участие 11 локални аграрни производители (реално е сдружение с лимитирана отговорност с 11 съдружника, всеки държащ по 9.09% от капитала). Но Иван Ангелов и неговия брат и съучастник в " Градус " Лука Ангелов не са измежду тях. Компанията има доходи от 19.1 млн. лева за 2019 година (което е мощен скок по отношение на миналата година, когато приходите са малко под 11 млн. лева.) и е приключил годината на загуба от 86 хиляди лева В сдружението има единствено петима обезпечени служителя, а по баланс то не има земи, като евентуално обработваните площи са или под аренда или са в компании на съдружниците.

По мотив изказванията на Стоименов " Капитал " се свърза с шефа на " Г-8 " Георги Калинчев, който е и ръководител на земеделската кооперация " Единство " в радневското село Сърнево, която се занимава с произвеждане на зърнени и маслодайни култури.
С какво се занимава сдружението " Г-8 "?
- Създадено е да бъде кооператив, само че е чисто комерсиално сдружение. Искахме да създадем кооператив като в западните страни - да вземем за пример във Франция, с цел да можем да затворим цикъла към нас и всичко да бъде на европейски равнище. Но не се получи, чисто комерсиално сдружение е. Участваме 11 съдружника, основано е преди 11 години, излизаме си на пазара със стоката, която произвеждаме, търсим си по-висока цена на продукцията. Абсолютно нищо не нарушаваме - нито закони, нито каквото и да е било.
Имате ли връзки с Иван Ангелов от " Градус " или с неговия брат Лука Ангелов?
- Не. Чисто търговски може би сме правили покупко-продажби първоначално преди години, само че нямаме връзки.
На съвещанието в Народното събрание през вчерашния ден бе изнесена информация, че имате картелни връзки при цените на земята и рентите в Старозагорско.
- Това са долни неистини по наш адрес, може би целят удрянето на господин Иван Ангелов, нямам концепция. Нямам концепция за какво замесват нашето сдружение в този скандал. Може да се ревизира с кого търгуваме, по какъв начин търгуваме, не е нещо, което е прикрито. Има следи, документи, които във всеки един миг могат да се ревизират.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР