В половината от училищата и детските градини в София сивия

...
В половината от училищата и детските градини в София сивия
Коментари Харесай

Сивият сектор снабдява 50% от училищните лавки в София

В половината от учебните заведения и детските градини в София сивия бранш е снабдител на самун и закуски. Освен, че зад изделията не стои легалния бизнес, те нямат и качество, съобщи пред „ Труд “ Мариана Кукушева, ръководител на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите. Тя твърди, че в 50% от детските заведения в столицата се ядат закуски, които не дават отговор на стандартите на организацията. Проблемът ще бъде разискван на среща на Кукушева със столичният кмет Йорданка Фандъкова, когато тя ще чуе съответните оферти на асоциацията. Кметът изяви такава подготвеност през вчерашния ден по време на полемика с бизнеса.

По думите на Кукушева, има несбъднат надзор на място. „ След като договорите се подписват от районните кметове, мисля че не е мъчно да се проконтролира какви са доставчиците, дали те дават отговор на условията, дружно с държавните контролни органи “, изясни Фандъкова.

Тя заяви и че София ще разполага с цифрови карти на бизнеса в града. Едната ще бъде индустриална и ще демонстрира какви производства има в столицата и по какъв начин са разпределени по кварталите. Другата ще демонстрира къде е съсредоточена работната ръка.

Директорът на Изпълнителната организация за поощряване на дребните и междинните предприятия Мариета Захариева съобщи по време на полемиката, че с цел да се понижи административната тежест се трансформират 60% от услугите на Министерството на стопанската система. Ще отпаднат услуги, ще се желаят по-малко документи, ще има понижаване на такси и редуциране на периоди. Предложени са промени в 113 административни услуги, като от тях 67 такси са препоръчани за понижаване, а за 21 услуги таксата изцяло ще отпадне.

ИТ бранша набира скорост в столицата

Столичният кмет Йорданка Фандъкова уточни, че в стопанската система на София през последните години максимален растеж имат започващите компании в ИТ бранша. Тя цитира данни на Института за пазарна стопанска система, съгласно които столицата е привлякла 54% от вложенията в България и създава 40% от Брутният вътрешен продукт на страната. „София е с най-ниска безработица и в това време притегля най-вече от образованата част от популацията на страната. Заетостта в столицата е най-висока спрямо другите области в страната “, сподели кметът.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР