В политиката кризата никога не свършва, тя се управлява. В

...
В политиката кризата никога не свършва, тя се управлява. В
Коментари Харесай

Юлиян Попов: Въглищните райони ще се превърнат в цветущи индустриални зони

В политиката рецесията в никакъв случай не свършва, тя се ръководи. В момента тя е в горещо положение, само че мисля, че се овладява. Рационалните детайли малко по малко се възприемат от хората. Това сподели в предаването " Панорама " по Българска национална телевизия министърът на околната среда и водите Юлиян Попов във връзка митингите на миньорите и енергетиците.

В отговор на въпрос дали депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски е " избавил ситуацията ", както съобщи водачът на ГЕРБ Бойко Борисов, Попов съобщи: " Не мисля, че Пеевски е избавил ситуацията. Въпросът с компромисите е прекомерно сложен, защото става въпроса за тематика, която през годините страда от тежък информационен недостиг, неразбираема е, тъй че бяха нужни доста старания, с цел да се стигне до едно почти уравновесено решение по какъв начин ще се върви напред ".

За това състояние сме отговорни ние като цяло – обществото, бизнесът, синдикатите, политиците, които години наред се пробват да не навлизат в сериозните дълбочини на въпроса, който е почнал преди към 20 година След приемането на европейската инструкция беше изцяло ясно каква ще бъде ориста на въглищните централи, уточни екоминистърът.

Това не е местен проблем, с който се сблъскваме, той е световен. Нито ние, нито Европейската комисия стоим със скръстени ръце. Заради тези неизбежни процеси, които пазарът постанова, има доста преференциални обществени и стопански проекти, които ще трансфорат тези региони в цветущи индустриални райони. Трябва да осигурим непоклатимост на регулаторната рамка, с цел да се усещат спокойни вложителите вътре, разяснява Юлиян Попов.

Въглищата нямат бъдеще, само че това не значи, че работещите там нямат бъдеще. Там има доста хора с висока подготовка. Те са привлекателна работна ръка за всеки вложител. Основната цел би трябвало да е да задържим тези хора в района, тъй като те са актив, добави той.

Териториалните проекти е изключено да се изтеглят, тъй като сме сключили контракт с Европейския съюз. Ние няма да нарежем на скрап тези централи. Бъдещето на централите ще зависи от пазара и от решението на притежателите по какъв начин ще развиват тези централи. Някои от тях към този момент са се ориентирали към развиване на доста напреднали технологии. Реалният проблем е, че няма да има задоволително хора за тези напреднали технологии, сподели още Юлиян Попов.

Той отхвърли изказванията, че токът у нас ще нарастне след енергийния преход.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР