В покрайнините на Дяково – град с 40 000 жители

...
В покрайнините на Дяково – град с 40 000 жители
Коментари Харесай

На Балканите заработи първата електроцентрала на биомаса

В покрайнините на Дяково – град с 40 000 поданици в югозападно Косово – първата топлоелектроцентрала на биомаса на Балканите стартира да генерира сила и да обезпечава зареждането на 2000 частни семейства, публични институции и предприятия, споделя DW.

Скрита зад елементарната фасада на четири неугледни здания в сиви тонове, се крие най-модерната топлоелектрическа централа. Съоръжението, което стартира да работи тази година, действа напълно с един от най-изобилните енергийни източници в района – остатъчна биомаса под формата на биоразградими боклуци, като лозови пръчки и дървесни боклуци.

Европейският съюз и община Дяково финансираха завода с 15 милиона евро. С тези пари бяха закупени два топлинни котела, които на процедура са пещи, и парна турбина за комбинирано произвеждане на топлота и електричество. Междувременно Швейцарското икономическо съдействие способства с 5 милиона евро за замяна и възобновяване на топлофикационната мрежа на региона.
Отопление на домове, учебни заведения и лечебни заведения
Системата, която се разработваше през последните три години, ще работи на цялостен потенциал тази зима, подсигурявайки 35% от града с топлота.

Предимствата са, че такива съоръжения имат извънредно влияние върху опазването на околната среда. Освен това тази апаратура основава нови работни места и обезпечава висококачествена топлота на клиентите, в това число учебни заведения и лечебни заведения “, споделя Албана Дулатаху-Скивяни, шеф на централата.

Ако бъдещите клиенти са толкоз удовлетворени, колкото тези, които сега се възползват от централата, общината ще има всички учредения да бъде удовлетворена.

Преди се отоплявахме единствено заран и през нощта за стеснен брой часове. Сега е напълно друго ", споделя Аднан Канхаси, 63-годишен гражданин на Дяково. „ Имаме топлота 24 часа в денонощието. “

Неговата сметка за отопление не се е повишила.

След като настоящите поправки приключат, разпределителната мрежа за 40-годишната градска отоплителна система на нафта ще транспортира топла вода от централата до домовете на клиентите.
Намаляване на разноските за гориво и превоз
По-голямата част от биомасата, която трансформира това, което другояче би било боклук, в източник на сила, идва от локалните ферми, дърводобивната индустрия и дърводелските работилници в Косово. Това значи, че транспортните разноски за гориво са доста по-ниски, в сравнение с за петрола, който се внася главно от Албания.

Един звук биомаса коства 110 евро, съгласно Дулатаху-Скивяни. Цената на един звук вносен нефт е 10 пъти по-висока. Като се има поради това, Дулатаху-Скивяни показва, че единица биомаса не е толкоз богата на сила: цистерна, цялостна с нефт обезпечава работа на електроцентралата за два дни. Сега са нужни два камиона с биомаса, с цел да се генерира същият размер сила.
Сложен развой
Това, което звучи като обикновено изгаряне на боклуци, в действителност е комплициран, високотехнологичен развой. Първо, значимо е частиците от биомаса, които са най-вече горски боклуци, да не са нито прекомерно огромни, нито прекомерно дребни, приблизително са с размер на кибритена съчка. Второ, доставената биомаса би трябвало да дава отговор на стандартите на Европейски Съюз за наличие на влага, равнища на замърсяване и тип дървесина.

Тази зима централата ще бъде захранена с 10 000 тона биомаса, с цел да създава топлота без спиране, което ще й разреши да генерира 15 мегавата топлинна сила и 1.5 мегавата електрическа енергия.

Това е най-голямата инвестиция в централно отопление в Косово “, споделя Дулатаху-Скивяни.

Европейски Съюз оказва помощ за консолидираното на Косово в енергийната система на Югоизточна Европа посредством надграждане на преносната му мрежа за високо напрежение и разширение на централното отопление. За разлика от този план обаче други нови топлофикационни мрежи в страната разчитат на съществуващи топлоелектрически централи, множеството от които са на въглища.
Енергийната тактика на Косово
По отношение на зелената сила Косово е в ранен стадий на развиване. В момента се изготвя енергийна тактика на страната за интервала 2022 – 2031 година Косово би трябвало да бъде въглеродно неутрална до 2050 година, съгласно интернационалните насоки.

Осем други косовски града също обмислят отопление с биомаса, само че Прищина, столицата на Косово и най-големият и най-замърсен град, не е измежду тях.

За да продължим напред, имаме потребност от по-конкретни данни за това какъв брой дървесина имаме “, споделя заместник-министърът на околната среда на Косово Линда Чавдарбаша, имайки поради остатъчната биомаса.
Планове за разширение
В момента топлоцентралата зарежда единствено част от град Джакова, само че има проекти за разширението й.

Разширяването в селските региони е проблематично, тъй като се губи преимуществото в разноските “, изяснява кметът на Дяково Ардиан Джини. „ Топлината се придвижва през тръби, които се нуждаят от помпени станции, с цел да покриват огромни дистанции. Селата, които са по-далеч, губят, когато се съпоставят разноските и изгодите. “

Критични наблюдаващи слагат плана в вероятност. Екологичният деятел Егзона Шала-Кадиу показва, че „ това е единствено пилотен план, захранващ единствено една част, а не целия град “.

„ Разработването на нещо сходно (на национално ниво) изисква политическа воля ", споделя тя, а такава, съгласно Шала-Кадиу, липсва в Косово. Въпреки това, защото „ климатичната политика сега е доста настояща “ на интернационално равнище, тя се надява, че Европейски Съюз ще помогне за покриване на разноските, нужни за доста по-голямо внедряване на възобновими енергийни източници.

Въпреки това Шала-Кадиу приветства обстоятелството, че с този пилотен план Косово е почнало да употребява това, което има в обилие, с цел да създава сила по екологичен метод.

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР