В почти 1000-летната история на Византийската империя има само три

...
В почти 1000-летната история на Византийската империя има само три
Коментари Харесай

26 юли 811 г. Хан Крум убива император Никифор I

В съвсем 1000-летната история на Византийската империя има единствено три случая, когато василевси умират в борба. Първи император Валент пада в борбата с готите през 378 година. При завладяването на Константинопол от турците през 1453 година умира Константин XI. Третият случай на гибел на василевса в борба е “на сметката” на българите.

И тази гибел е увековечена в доста летописи и мнозина по света са чували за чашата, направена от черепа на Никифор I. Императорът умира в борбата при Върбишкия проход на 26 юли 811 година.

Никифор I се качва на престола на Византия през 802 година. Плановете му са да върне в рамките на империята териториите, завоювани от българите. През 807 година подхваща акция, само че тя е неудачна. Достига единствено до Одрин, тъй като се постанова да се върне в столицата си, където придворните кроят скрит план зад тила му. Българският държател хан Крум счита подхванатата от Никифор акция като задоволителен мотив, за военни дейности против византийците. Крум навлиза в земите по поречието на Струма. През 809 година ханът обсажда и завладява значимата цитадела Средец. В отговор на това Никифор I стартира подготовка за нов поход против българите.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР