В Пловдив бе почетена паметта на героите и подвига на

...
В Пловдив бе почетена паметта на героите и подвига на
Коментари Харесай

В Пловдив бе почетена 120-та годишнина от избухването на Илинденско–Преображенското въстание

В Пловдив бе почетена паметта на героите и подвига на починалите в Илинденско-Преображенското въстание. Тази година се навършват 120 години от събитията от 2 август 1903 година. Общоградското честване по този мотив се състоя пред паметника на българите от Източна и Западна Тракия и Беломорска Македония, починали в национално-освободителните битки и войните за България, който се среща се в регион „ Южен “, в градинката против старите хали.

Тържественото слово във връзка 120-та годишнина от Илинденско - Преображенското въстание, избухнало на 2 август 1903 година произнесе Красимир Каракачанов - почетен ръководител на Вътрешна македонска революционна организация и някогашен вицепремиер и министър на защитата на Република България.

„ Тези хора направиха една епопея - 30 хиляди въстаници против 350-хилядна турска войска и башибозук се сражаваха от 20 юли (по остарял стил) Илинден, та чак до края на октомври! Тези хора написаха славна история, която не би трябвало да се не помни и да се покрива с нови идеологически мъгли. Те написаха история, която следва да познаваме, почитаме и да се учим от нея. Връщайки се в българската история, четейки страниците на въстанието, на войните за национално обединяване и избавление, би трябвало да се знае едно: " Нищо не се поставя безплатно и никой в никакъв случай на никого не е дал нищо безплатно ". Много хора тогава са се поздравявали с „ Христос възкресе “, тъй като за тях това е бил Великден. Нека и ние да кажем цветущ празник и безконечна популярност на героите! “, казаКаракачанов.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР