796 декара с нови гори са се появили на територията

...
796 декара с нови гори са се появили на територията
Коментари Харесай

Близо 800 дка нови гори в Североизтока по проект

796 декара с нови гори са се появили на територията на Североизточното държавно дружество, с помощта на план LIFE19NAT/BG/001133-LIFE IASHAB /Горите на Североизтока/. До края на година ще бъдат залесени още 500 декара, стана ясно по време на работна среща на екипа по плана. В рамките на два дни ръководителят на плана инж. Веска Стойнева и началникът на отдел в Дирекция „ Търговски сдружения и държавни предприятия “ инж. Николай Василев посетиха всички обекти и дадоха доста добра оценка на лесовъдите в ДЛС-Тервел, ДЛС-Балчик, ДЛС-Шерба, ДГС-Нови пазар, ДГС-Генерал Тошево и ДГС-Варна. В края на работната среща стана ясно, че макар забавянето през годините планът ще бъде приключен в период.

Проектът LIFE IASHAB, с работно название „ Горите на Североизтока “, е една от самодейностите на Североизточно държавно дружество – Шумен, ориентирани към запазване и възобновяване на природата и горите в стопанисваната от предприятието територия.

Основната цел на плана е да бъдат отстранени насаждения от инвазивни непознати типове, които са в неподходящо положение, и да се възстановят предпочитани горски местообитания в 10 предпазени зони от мрежата Натура 2000: „ Провадийско-Роякско плато “, „ Хърсовска река “, „ Суха река “, „ Камчия “, „ Крайморска Добруджа “, „ Камчийска и Еменска планина “, „ Островче “, „ Преславска планина “, „ Голяма река “ и „ Росица-Лозница “.

В допълнение на плануваните директни консервационни действия, планът способства за възстановяване на стратегическото обмисляне в горския бранш и обезпечава благоприятни условия за продан на опит и положителни практики с специалисти от други европейски страни.

Проектът „ Горите на Североизтока “ се извършва с финансовата поддръжка на Програма LIFE Nature 2019 на Европейската комисия.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР