В Плевен днес бе открита изложба в къща-музей Цар Освободител

...
В Плевен днес бе открита изложба в къща-музей Цар Освободител
Коментари Харесай

В Плевен изложба разказва за дейността на Комитет Цар Освободител Александър Втори

В Плевен през днешния ден бе открита галерия в къща-музей " Цар Освободител Александър Втори ". Тя е отдадена на 115 години от основаването на военноисторическите музеи в Плевен като фокусът й е върху Комитета " Цар Освободител Александър Втори " с ръководител Стоян Заимов и неговата активност, сподели за Българска телеграфна агенция екскурзоводът Камелия Русанова. Изложбата включва 35 експоната от фонда на Регионалния военноисторически музей (РВИМ) в Плевен. 

Комитетът е основан на 18 август 1899 година в София по самодейност на Поборнико-опълченската корпорация за " да подхранва възприятието за национална горделивост у българина ". За ръководител е определен Стоян Заимов, а членове са видни политически и публични дейци, представители на културата и изкуството, дипломати, поборници и опълченци. 

В интервала 1903-1907 година Комитет " Цар Освободител Александър Втори " построява военноисторическите къщи-музеи, монументи и паркове в Плевен, Пордим, Бяла и Горна Студена, отдадени на събитията от Руско-турската война 1877-1878 година и в памет на починалите за Освобождението на България, добави Русанова. 

В изложбата са показани истински документи, фотоси и персонални движимости на Стоян Заимов. Сред тях са негов ръкопис " Зараждане на мисълта за основаване на Комитет " Цар Освободител Александър II ”, правилник на Комитета, платежни документи за набиране средства за създаване на музеите. В страната се учредяват над 500 клона на Комитета. 

В експозицията са показани също по този начин награди и персонални движимости на Стоян Заимов - медал " За гражданска заслуга " – четвърта степен, " Св. Анна " втора степен, " Св. Станислав " първа и втора степен, грамота, дивит, мастилница, химикалка и други.

Експозицията е с безвъзмезден вход за гости и може да бъде прегледана до 10 март.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР