В „Пирогов“ вече са инсталирани хладилниците за съхранение на ваксините,

...
В „Пирогов“ вече са инсталирани хладилниците за съхранение на ваксините,
Коментари Харесай

750 медици от Пирогов са сред първите желаещи да се ваксинират

В „ Пирогов “ към този момент са конфигурирани хладилниците за предпазване на имунизациите, които може да поддържат температура от -70 градуса, съобщи bTV. Спешната болница е едно от местата, в които ще стартира имунизацията против ковид още на 27 декември. Вече има и основана организация - преди имунизирането пациентите ще се преглеждат.

Имунизирането ще се прави в изнесен кабинет, обезпечена е и денонощна грижа при положение на реакция към имунизацията. 750 медици от лечебното заведение са измежду първите искащи да се ваксинират. За 12 часа ще се имунизират към 50 души, като за всеки са нужни най-малко по 15 минути, пресметна шефът на незабавния институт проф. Асен Балтов. Сред първите в листата за ваксиниране против COVID-19 в „ Пирогов “ е шефът на болничната аптека Светозар Петров. Споделя, че е подготвен да се имунизира сега, в който дозите дойдат.

„ Виждам по какъв начин хората идват тук в тежко положение. За страдание – хора умират, включително мои близки и другари. Не искам да бъде уязвим “, сподели още той. За фризера в „ Пирогов “ е обезпечено и аварийно зареждане. Той е изработен по този начин,че по никакъв метод да не се компрометира качеството на имунизацията. Има и звуков сигнал, който алармира, когато температурите паднат. Капацитетът на фризера е до 100 хиляди дози.

„ Съхранява се дълготрайно, при -70 градуса. 5 дни може да бъде съхранява от 2 до 8 градуса, след това 2 часа – на стайна температура “, посочи Петров. Според проф. Асен Балтов наложените ограничения към този момент дават резултат. Той чака заболеваемостта да спадне още преди имунизирането да е почнало. „ Искаме да имаме един свободен прозорец, в който да могат да се извърши обикновено имунизацията на хората. Ако има скрита заболеваемост и хората боледуват, не е редно те да се имунизират в тази фаза “, изясни той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР