В петък отварят руската църква в София. По информация на

...
В петък отварят руската църква в София. По информация на
Коментари Харесай

Руската църква в София утре отново отваря врари

В петък отварят съветската черква в София. По информация на Българска национална телевизия, новият предстоятел, назначен от съветския патриарх, протойерей Владимир Тишчук е дошъл у нас преди дни, и точно в петък ще отслужи първия си молебен в столичния храм " Св. Николай Мирликийски ". В събота ще има бдение, а първата света Литургия ще е в неделя. Така ще бъде възобновен и достъпът до криптата, където е гробът на свети Серафим Софийски, която остана заключена след затварянето на храма.

Припомняме, че на 21 септември Руската черква " Свети Николай Мирликийски " в София бе затворена, откакто предстоятелят ѝ архимандрит Васиан Змеев и още двама чиновници на храма бяха експулсирани от България по съмнения в шпионаж.

Църквата беше заключена от отец Васиан при напускането му на храма. Няколко дни по-късно Българският патриарх Неофит, в качеството си на Софийски митрополит, назначи български свещеници, които да поемат обгрижването на вярващите. Но поради несъгласието за собствеността храмът остана затворен.

Покрай шпионския скандал се породи и спор чия е собствеността на парцела - документите в Агенцията по вписванията и Държавната организация " Архиви " демонстрират, че това е съветското посолство. От Министерството на правораздаването обаче излязоха с позиция, че е нужна задълбочена инспекция. Пред Българска национална телевизия нотариусът, изповядал договорката, съобщи, че при прехвърлянето е възложен крепостен акт от 1898 година. Впоследствие прокуратурата стартира следствие на случая.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР