В петък британската лира продължава да бъде подложена на солиден

...
В петък британската лира продължава да бъде подложена на солиден
Коментари Харесай

Британската лира приключва най-кошмарната си седмица за годината след слухове за предстояща оставка на Тереза Мей



В петък английската лира продължава да бъде подложена на стабилен напън от продажби предвид на набиращите скорост през последните дни спекулации за идна оставка на премиера на Англия Тереза Мей и за провеждането на нови предварителни избори в Обединеното кралство.

Повод за тези спекулации даде " ужасяващата " тирада на Тезерза Мей в сряда на конгреса на ръководещата Консервативна партия, която беше придружена с много провокации от страна на редица делегати на събитието.

Последваха серия медийни информации, съгласно които някогашни министри от Консервативната партия са се включили към скрит план за нейното премахване от премиерския пост.

Междувременно английският министър на околната среда Майкъл Гоув, който е и един от най-видните покровители на Брекзит, съобщи, че се надява Тереза Мей да остане министър председател министър, само че това негово изявление като че ли единствено укрепва спекулации за идна нейна оставка. Продължаващото буксуване на договарянията с европейските управляващи в Брюксел по отношение на процеса на Брекзит подхранва в допълнение тези спекулации.

Нарастващите терзания по отношение на бъдещето на английския министър председател и на ръководещата коалиция способстват за задълбочаване на низходящото придвижване на паунда, защото слагат под подозрения и упованията на финансовите пазари за първо покачване на главната рента на съвещанието на Английската централна банка през ноември.

В петък английската лира се намалява с 0,35% към ново 4-седмично дъно от 1,3059 американски $ и е на път да означи седмична загуба от към 2,5%, което би представлявало най-слабото ѝ показване от първата седмица на октомври 2016-а година, когато тя се срина с над 4 на 100.

В същото време еврото нараства с 0,24% към триседмичен връх от 0,8953 паунда, повишавайки се за шеста поредна сесия на търговия, откакто към края на септември единната европейска валута се намали за малко до двумесечно дъно към 0,8746 равнището.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР