В петък, 4 февруари, се откриват 24-ите Зимни олимпийски игри

...
В петък, 4 февруари, се откриват 24-ите Зимни олимпийски игри
Коментари Харесай

Зимните олимпийски игри в Пекин - какво трябва да знаем

В петък, 4 февруари, се откриват 24-ите Зимни олимпийски игри в Пекин (4-20 февруари). Китайският град е в първият в историята, който приема Летни и Зимни игри - единствено 14 години по-късно.

Вижте любопитни обстоятелства, подбрани от организация " Ройтерс " и Българска телеграфна агенция:

* 2900 - броят на спортистите, които показват 91 национални олимпийски комитети. Те дойдат в Китай за Игрите дружно с още 25 000 участници под една или друга форма.

* 109 - брой надпревари за систематизиране на медали в 15 зимни спорта. В съпоставяне с " Пьончан 2018 " в този момент има седем надпревари за медали допълнително.

* 13 - брой арени, трасета и игрища към Пекин, Янцин и Чжанцзякоу включително и пет наследени и преобразувани от Летните олимпийски игри през 2008 година

* 55:45 - процентно съответствие в половото разделяне на спортистите (мъже - жени), като дамите са повече спрямо 2018 година, както и броят на женските дисциплини (46) спрямо предходните Игри.
* 1 - брой на надпреварите без присъединяване на дами. Това е северната композиция - сложна дисциплинираност, включваща ски-бягане и ски-скок. За момента това е само мъжка дисциплинираност, само че Международният олимпийски комитет (МОК) и Световната ски-федерация (ФИС) считат да преминат и тази преграда през 2026 година

* 4000 - брой на участниците в церемонията по откриването на Зимните игри. Това е много по-малко спрямо 15-те хиляди участници на лятната Олимпиада през 2008 година И тогава, и в този момент церемонията е режисирана от световноизвестния режисьор и кинопродуцент Чжан Имоу.

* 224 - най-многобройната делегация в Пекин. Тя е на Съединени американски щати. Следват Канада (215), Руския олимпийски комитет (212), Китай (174), Швейцария (167). Броят на българските спортисти е 16.

* 5 - броят на Зимните игри, на които е стартирал американският сноубордист Шон Уайт, стига да взе участие в Китай. Той е рекордьор измежду спортистите мъже на Зимните игри. Остава обаче надалеч зад немската състезателка в бързото пързаляне с кънки Клаудия Пенщайн, която е на осма Олимпиада. Тя е най-възрастната спортистка на Игрите.

* 15 - на толкоз години е съветската фигуристка Камила Валиева и тя е на другия полюс. На всичко от горната страна тя е измежду фаворитките за златния орден. Заради продължаващо наказване от МОК поради допинг свадите Валиева и сънародниците й се показват от името на Руския олимпийски комитет (РОК), а не като Русия. Преди четири години името бе Олимпийски спортисти от Русия. И тогава, и в този момент химнът на страната няма да се извършва, нито пък ще носят и виждат държавния си байрак.

* 0 - брой на задграничните фенове на Игрите поради рестриктивните мерки в Китай, наложени поради пандемията. Избрани групи от поканени локални поданици ще бъдат на местата, които Международният олимпийски комитет (МОК) се надява да бъдат запълнени най-малко една трета.

* 2900 - брой проби от кръв и урина, които Международната организация за допинг-контрол възнамерява да вземе по време на Игрите.

* 63548 - брой проби за COVID-19, направени в затворения цикъл на Олимпийските игри към 31 януари, в това число 3103 от спортисти.

* 1140 - медицински личен състав на трасетата и пистите за надпревари в Пекин, включително и ангажирани 74 коли за спешна помощ.

* 880 милиона $ - дадени пари от МОК за покриване на разноските на уредниците в Пекин.

* 350 км/ч - оптималната скорост на влаковете без ватман по новата 174-километрова железопътна линия, свързваща Пекин с планинските трасета за надпревари в Чжанцзякоу и Янцин.

* 222,8 литра вода са употребявани досега за неестествен сняг. По пистите и трасетата има и натурален.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР