В петък (28 август) при затворени врати в Европарламента ще

...
В петък (28 август) при затворени врати в Европарламента ще
Коментари Харесай

EURACTIV: ЕП е призовал Борисов и Гешев да обяснят за корупцията |

В петък (28 август) при затворени порти в Европарламента ще се организира съвещание, отдадено на тревожната конюнктура в България и достигащите до Брюксел вести за огромна корупция и подкрепи на най-високо ниво,.

Групата за наблюдаване на демокрацията, върховенството на закона и главните права, под председателството на евродепутатката от Нидерландия Софи инт’ Велд, е поканила премиера Бойко Борисов и основния прокурор Иван Гешев на закрито съвещание в петък. Те няма да отидат. Ще вземат участие обаче вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева, заместител основният прокурор Красимира Филипова и заместител министърът на правораздаването Десислава Ахладова.

От Европейската комисията ще взе участие Жюлиен Мусние, Ръководител на отдел “Граждани, тъждество, народна власт и господство на закона ”, Венецианската комисия на Съвета на Европа ще бъде показана от Симона Граната-Менгини и от Джанлука Еспозито, началник на отдела за деяние против престъпността на GRECO.

Групата за наблюдаване на демокрацията, върховенството на закона и главните права е подгрупа на Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работина Екологичен потенциал. Тя преглежда, по предписание при закрити порти, най-чувствителни тематики, като убийствата на малтийската блогърка Дафне Каруана Галиция и на словашкия публицист Ян Куциак, както и сигнали за корупция, представляващи систематична заплаха за върховенството на закона в страните членки. Групата има 14 члена. Сред тях няма българи.

Евродепутатите ще изслушат също по този начин представители на гражданското общество от България и един публицист. Това са Красимир Кънев от Българския хелзинкски комитет, Ана Джумалиева, ръководител на Комисията за отбрана против дискриминирането и Марин Лесенски от институт “Отворено общество ” в София. Журналистът ще е Димитър Стоянов от уеб страницата “Биволъ ”.

EURACTIV е попитал Инт’ Велд за какво Борисов няма да пристигна. “Доколкото знам, Борисов е подал оставка “, сподели Инт’ Велд. След като бе конкретизирано, че Борисов не е подал оставка, Инт’ Велд сподели, че по този начин или другояче, правосъдният министър е подал оставка, и “не е ясно с кого в България може да се беседва ”.

“Постоянното посланичество (на България към ЕС) търси други събеседници ”, сподели тя. Пред електронното издание Захариева е сподели, че в случай че може ще взе участие виртуално в съвещанието.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР