В периода октомври 2023 г. - март 2024 г. работодателите

...
В периода октомври 2023 г. - март 2024 г. работодателите
Коментари Харесай

Разминаването между търсените от бизнеса и наличните кадри се задълбочава

В интервала октомври 2023 година - март 2024 година работодателите в страната плануват непретенциозен, само че постоянен пазар на труда с чист коефициент на заетостта от +10%. Той се усилва с два процентни пункта спрямо последното шестмесечие, само че понижава с деветнадесет процентни пункта по отношение на същия интервал на предходната година съгласно националното изследване на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ).

Изследването включва отговорите на 1 200 компании, като 28% от тях предвиждат да разширят екипите си през идващите шест месеца, 18% възнамеряват да ги свият, 38% ще запазят числеността на работната си мощ, а 16% не са сигурни по отношение на проектите си за наемане.

„ Въпреки че равнището на безработица остава ниско, работодателите не престават да изпитват компликации да привлекат фрагменти с нужните умения. Те, въпреки това, не могат да намерят работодатели, които да отговорят на упованията им за възнаграждение и благоприятни условия за кариерно развиване. Ето за какво е неотложно фирмите да преразгледат условията си за наложителни умения и да внедрят тактики за придобиването им на работното място, “ разяснява Надя Василева, ръководител на БКЗ.

Според петото планирано изследване на конфедерацията по-голямата част от работодателите (57%) биха наели задгранични жители, в случай че процедурата за това е по-лесна и по-бърза. Тридесет и два % не са сигурни дали биха се възползвали от сходно облекчение, а 11% не биха наели задгранични жители, без значение каква е процедурата: „ Въпреки че проектите за наемане на чиновници е непретенциозно спрямо предходната година, изследването ни демонстрира, че фирмите търсят хора, само че желанието им да усилят личния състав си не се сбъдва в запълнени вакантни позиции. Затова все по-често работодателите демонстрират подготвеност да наемат чужденци, само че тук ги стопират тромавите процедури. В същото време в бюрата по труда има регистрирани над 140 хиляди безработни, а делът на стопански неактивните мъже, дами и младежи продължава да е висок. Време е да върнем тези хора на пазара на труда, което изисква структурни промени и надълбоко схващане на аргументите за какво не работят. “

Работодателите във всички дванадесет промишлености, включени в проучването, възнамеряват да наемат нови чиновници в интервала октомври 2023 година - март 2024 година IT секторът още веднъж е отпред с чист коефициент на заетостта от +21%, което е спад от четири процентни пункта спрямо предходното шестмесечие. След него се подреждат секторите „ Аутсорсинг ”, където чистият коефициент на заетостта се усилва с три процентни пункта и доближава +12%, „ Производство ” (+12%) и „ Търговия на едро и дребно ” (+11%).

Плановете на работодателите от секторите „ Транспорт, депозиране и връзки ”, „ Финансови и застрахователни действия, недвижими парцели и бизнес услуги “ и „ Публичен и обществен бранш “ записват нарастване от два процентни пункта спрямо предходния проучен интервал и доближават чист коефициент на заетостта от +9%, а в бранш „ Добивна индустрия “, където прогнозите на работодателите бяха негативни за последното шестмесечие, прогнозите за наемане на чиновници също се усилват с два процентни пункта и доближават +1%. Най-голям спад от шест процентни пункта записват работодателите от бранш „ Хотелиерство и ресторантьорство ”, където е регистриран чист коефициент на заетостта от +4%.

Надя Василева поучава: „ Резултатите са обнадеждаващи за търсещите работа, само че с цел да привлекат претенденти, работодателите би трябвало да премислят какво е наложително и какво е желателно в един претендент и дали ролята може да бъде запълнена от човек, който дава отговор на 60-70% от нея, а останалото да научи на новото работно място. “

По отношение на районите чистият коефициент на заетостта в София регистрира спад от седем процентни пунка и доближава +65%, Русе и Пловдив записват нарастване от три процентни пункта и чистият коефициент на заетостта доближава надлежно +6% и +12%. За района на Варна прогнозите за идващото шестмесечие също са позитивни — +9%, което е повишаване с един процентен пункт, а в Бугаргас търсенето на фрагменти ще остане непроменено с чист коефициент на заетостта от +8%.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР