Идва ли краят на “ТикТок? Това е въпросът за стотици

...
Идва ли краят на “ТикТок? Това е въпросът за стотици
Коментари Харесай

Идва ли краят на „Тик ток“?

Идва ли краят на “ТикТок ”? Това е въпросът за стотици милиони, откакто предходната сряда американският президент Джо Байдън подписа декрет. С него той обнародва нов закон, забраняващ на приложението да работи на територията на Съединени американски щати. С това близо 170 млн. потребители ще изгубят достъп до мрежата, която през последните седем години промени цифровия свят. И беляза културното развиване на поколението Z.

Миналата седмица американския Конгрес одобри законопроекта като част от необятен пакет за задгранична помощ, предопределен за поддръжка на Украйна и Израел. Това е най-сериозният риск за “ТикТок ”, откогато през 2020 година някогашният държавен глава Доналд Тръмп се опита да направи същото. Но без триумф.
Въпреки това възбраната няма да влезе в действие незабавно.
Всъщност тя може да бъде избегната при избрани условия. Компанията – притежател на приложението, китайският стартъп ByteDance, има период от една година. В неговите рамки би трябвало да продаде продукта си на американски вложител. В случай, че договорката за продажбата изисква повече време, се планува Белият дом да отпусне спомагателни 90 дни. За да може тя да бъде финализирана. Ако ByteDance успее да реализира това, “ТикТок ” ще продължи работата си на територията на Щатите. Ако ли не, ще би трябвало да се сбогува с американския пазар.

Изглежда обаче, че прехвърлянето на собствеността над обществената мрежа е сложено пред приключен факт, тъй като с цел да се случи то,

е нужно утвърждението на Китай,

който неведнъж е заявявал, че ще се опълчи на сходни дейности. Те заплашват да застанат на пътя му за създаване на въздействие в областта на осведомителните технологии по света. Комунистическата страна даже преразгледа разпоредбите си за надзор на износа. За да може да блокира продажбата по съображения, свързани с националната сигурност.

“Принудителната продажба на “ТикТок ” в Съединени американски щати е равносилна на намаление на рейтинга на приложението, защото
китайското държавно управление няма да утвърди продажбата на логаритмите му.
Ако то бъде насила да спре да работи там, вероятностите на ByteDance в други най-вече демократични демокрации ще бъдат подложени на още по-голям напън ”. Това споделя Алекс Капри. Той е теоретичен помощник във фондация “Хинрих ” и учител в Бизнес учебното заведение към Националния университет на Сингапур.

Ако Пекин не разреши на ByteDance да се откаже от логаритъма на “ТикТок ”, той може напряко да блокира продажбата. Има различен вид, при който може да я позволи. Но без доходоносния логаритъм. А той е в основата на известността на приложението.

Забрана в Съединени американски щати или по-малко мощна версия на “ТикТок ” би била
ненадейно предимство за “Ютюб ”, “Гугъл ”,  “Инстаграм
и други конкурентни американски компании. Тъй като доста от клиентите на платформата може да се откажат от нея, споделя Капри. Това ще бъде и сериозен удар по световните упоритости на ByteDance.

“Това ще значи завършек на експанзията на сдружението. Причината е, че би било знак, че китайската страна цени сигурността на логаритъма на продукта повече от оцеляването на продавача. Последиците са, че идеологическата битка, която се води в цифровия свят, ще стане по-интензивна ”. Това счита Ричард Уиндзор, анализатор на софтуерната промишленост и създател на американската изследователска компания Radio Free Mobile.

Забраната на “ТикТок ” евентуално

ще ускори разделянето на световния технологичен пейзаж

на два блока – единият концентриран в Съединени американски щати, а дргуият в Китай.

“Мярката против китайското приложение в Съединени американски щати е още една стъпка към раздвояване освен на платформената стопанска система сред китайските и западните приложения. Но и в по-широк проект към раздвояване на целия световен софтуерен пейзаж. Това включва всичко – от това кой има и ръководи центровете за данни,
през галактическите интернет спътници, до подводните кабели
и несъмнено, полупроводниците ”, предизвестява Капри.

Причините, заради които се стигна до тази обстановка, сa много. От доста време американските законодатели имат съмнения за връзките на приложението за шерване на видеоклипове с Китай. И се пробват да го контролират, макар че предходните опити за това са били несполучливи. Официални представители на Съединени американски щати нееднократно са предупреждавали, че
“ТикТок ” заплашва националната сигурност,
защото китайското държавно управление може да го употребява, с цел да шпионира американците. Или да го въоръжи, с цел да въздейства скрито на обществеността, като ускорява или потиска несъмнено наличие.

Според тях загрижеността е оправдана, защото китайските закони за национална сигурност изискват от тамошните компании да
сътрудничат при събирането на разследваща информация.
През март шефът на ФБР Кристофър Рей съобщи, че Пекин може да компрометира устройствата на американците през софтуерите на “ТикТок ”.

“Това приложение е шпионски балон в устройствата на нашите жители, който се употребява за наблюдаване и корист с персоналната им информация ”. Това съобщи републиканецът от Тексас Майкъл Маккол. Той ръководи Комисията по външни работи на Камарата на представителите.

По време на специфични класифицирани брифинги законотворците във Вашингтон са научили по какъв начин реки от данни се събират и споделят по способи, които не са добре съгласувани с ползите на американската сигурност и могат да бъдат употребявани за изнудване на политици или публицисти.

Сенатор Марко Рубио от Флорида, водещият републиканец в сенатската комисия по разузнаването, съобщи предишния месец, че

китайското държавно управление има възможност да въздейства

на “много младежи ”, тъй като те употребяват “ТикТоК ” като главен източник на вести.

Още предходната година Европейският парламент, Европейската комисия и Съветът на Европейски Съюз – трите най-важни органа на блока, не разрешиха “ТикТок ” да бъде употребен на работните устройства на чиновниците си, като се позоваха на опасения, свързани с киберсигурността. Също по този начин Европейски Съюз стартира инспекция на новата подверсия на платформата – “ТикТокЛайт ”, и заплаши да спре пристрастяващата функционалност в нея. Тя възнаграждава потребителите за гледане и харесване на видеоклипове, което съгласно европейските управляващи е рисково за здравето на децата.

“Лайт ” се появи във Франция и Испания през март, като разрешава на потребителите на възраст над 18 години да печелят точки, които могат да се обменят за артикули като ваучери или карти за дарове посредством програмата за награди на приложението. В изказване от понеделник Европейската комисия съобщи, че има опасения по отношение на “рисковете от съществено увреждане на психологичното здраве на потребителите ”, в това число на малолетните.

“ТикТокЛайт ” заема по-малко памет в смарт телефона и е изработен по този начин, че да работи при по-бавна интернет връзка.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР