Партиите харчат по-малко пари за медийна реклама за предстоящите избори

...
Партиите харчат по-малко пари за медийна реклама за предстоящите избори
Коментари Харесай

Партиите харчат по-малко за политическа реклама в сравнение с предишни избори

Партиите харчат по-малко пари за медийна реклама за идните избори спрямо предходни акции, демонстрират данни на Института за развиване на обществената среда. ИРПС обичайно следи по време на предизборна кампания 40 медии.

В съпоставяне с акцията 2 в 1 през ноември 2021 г. средствата, които обединенията отделят за политическа реклама, са много намалели, регистрират от ИПРС.

Малко над 587 000 лв. са похарчили партиите за първите 10 дни на кампанията сега. За съпоставяне - тогава са били разходвани 863 000 лв.. Виждаме съществено понижение в парите, които отделят за пропаганда посредством медиите, уточни пред БНР Ива Лазарова от Института за развиване на обществената среда, председател на Обществения съвет към ЦИК.

102 000 лв. са категорично посочените средства, които са ориентирани към изборите за Екологичен потенциал, посочи тя.

" Забелязва се неналичието на платени форми от страна на Движение за права и свободи. За информация – към края на предходната акция, за 30-те дни предходната година те са разходвали към 130 000 лв. за медии. "

Най-предпочитани към този миг медии са Българска национална телевизия и " Евроком ". Най-много обединения са подписали контракти с " Евроком ". При " " има медиен акцент върху тази телевизия, сочат данните на ИРПС.

ГЕРБ- и ПП-ДБ влагат по-равномерно в разнообразни медии. към този миг имат най-големи разноски за медийна реклама. И в тази акция те влагат във вестници и уеб сайтове като " 24 часа ", " Труд " и " Епицентър ".

По тематиката с медийните пакети за дребните партии Ива Лазарова сподели, че 2 100 000 лв. съгласно решението на ЦИК ще бъдат разпределени за тези пакети.

" Ще проследим към кои медии ще бъдат ориентирани пакетите. "

По думите ѝ, и в предходни акции първите 10 дни са най-слаби и се следи усилване към финала.

Предстои ИПРС да регистрира данни и след 20-ия ден от акцията.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР