Преди дни все още имаше надежда, че президентът е жив.

...
Преди дни все още имаше надежда, че президентът е жив.
Коментари Харесай

Смъртта на иранския президент Ебрахим Раиси е забулена в мъгла. И не само защото се случи в мъглата

Преди дни към момента имаше вяра, че президентът е жив. Беше обявено, че неговият хеликоптер е направил „ твърдо кацане “ на планинските скатове. Но последователно тази фраза придобиваше все по-мрачна конотация. И в последна сметка се трансформира в неотменимост.

Официален Техеран издаде тъмно известие, в което се споделя, че Раиси е умрял при самолетна злополука, до момента в който се е прибирал от пътешестване до северозападната част на страната. Там, дружно с ръководителя на Азербайджан Илхам Алиев, той взе участие в откриването на водноелектрическите комплекси Худаферин и Гиз Галаси на река Араз на границата на двете страни.

Президентският конвой включваше три хеликоптера. Двата се върнаха наред в Техеран. Машината, пренасяща Раиси, министърът на външните работи, ръководителят на Министерството на външните работи на републиката Хосеин Амир Абдолахян и губернаторът на Източен Азербайджан Малека Рахмати, се разруши. Никой не съумя да оцелее.

Първият въпрос при такива условия е: какво се случи? Второ: кой е отговорен?

Но и на двата няма отговор, има единствено догатки. На 19 май метеорологичната работа на Иран издаде известие за неприятно време, преобладаващо в района. Възможно ли е доближените на Раиси да са пренебрегнали информацията – да са споделили, няма нищо, ще минем през мъглата? Теоретично, да. Но на процедура? Отново проклетата мъгла - към този момент във версиите...

Известно е, че Иран и Израел споделят враждебни връзки. И двете страни си дават обещание всички земни санкции. Иран и Съединени американски щати имат и цялостна взаимност – в непрестанно тлееща ненавист. Можеха ли Тел Авив и Вашингтон да вдигнат ръка против Раиси, който беше като кост в гърлото на евреи и американци?

Той освен държеше Израел нащрек и „ подвигна протест “ против Америка. Раиси също съществено заздрави връзките си с Русия. За негово достижение може да се счита установяването на дипломатически връзки с дългогодишния противник и сътрудник на Съединени американски щати Саудитска Арабия. Това доста усъвършенства сигурността в региона на Персийския залив.

В Техеран се носят клюки, че случилото се е дело на „ ционисткия режим “, който разчита на помощта на Баку. Това са страсти, само че има и обстоятелства. „ Според моя информация, специфичните служби на Иран съществено обмислят опцията за опит за ликвидиране на президента на страната Раиси “, тези думи на интернационалния публицист Абас Джума са представени от телеграм канала Brief.

Що се отнася до „ азербайджанската диря “, тя очевидно е доста надалеч от истината. Отношенията сред Техеран и Баку надалеч не са идеални, само че в последно време започнаха да се усъвършенстват. Пример за това са няколко взаимни плана, нт откриването на два от които Раиси беше отпътувал.

Израел незабавно отхвърли всякакво присъединяване в самолетната злополука. Както в действителност и Съединените щати. Но актуалните военно-технически средства, които Тел Авив и Вашингтон имат, могат да създадат всичко - да „ трансформират “ времето, да се намесят в разнообразни системи, да накарат навигаторите да се „ изгубят “. Преди това за ликвидиране на нежелани хора са употребявани единствено бомби, пушки и револвери. Сега арсеналът на политическите убийци е повишен доста - за някои от тях даже не подозираме...

Редно е да си напомним, че в последно време съмнително зачестиха опитите за елиминиране на държавни глави, които, казано на езика на Александър Грибоедов, разрешават Президентът на Словакия Роберт Фицо беше прострелян, а беше записан и опит за очистване на ръководителя на Сърбия Александър Вучич. Опитът за държавен прелом в Турция беше осуетен. И в този момент самолетната злополука с Раиси...

Според иранската конституция изборите за нов ирански президент би трябвало да бъдат проведени в границите на 50 дни. Междувременно изпълняващ длъжността държавен глава ще бъде първият вицепрезидент, 70-годишният Мохамад Мохбер. На Запад считат, че той е като умрелия президент.

Върховният водач на Иран, 85-годишният Али Хаменей, побърза да съобщи, че Британското издание Sky News обаче се усъмни в това, пишейки за вероятната неустойчивост, която може да възникне след напускането на Раиси, който откровено вярваше в иранската гражданска война и нейната задача:



Резюме на Sky News: Борбата за власт в Иран в този момент ще се ускори. Политологът Ерик Лоб написа в The Conversation, че на този стадий е мъчно да се каже кой претендент ще утвърди духовният водач на Иран - неговото единодушие играе основна роля в този въпрос.

Араш Азиз, колумнист в The Atlantic и професор по история и политически науки в университета Клемсън, счита 62-годишния ръководител на Народното събрание Мохамад-Багхер Галибаф за един от най-вероятните наследници на Раиси. Той оглавява консервативната партия „ Прогресивен и обективен народ на ислямски Иран “.

Галибаф е някогашен боен, който е бил пълководец на Корпуса на гвардейците на ислямската гражданска война и към момента поддържа тесни връзки с неговото управление. Той се кандидатира на президентски избори през 2005, 2013 и 2017 година, само че загуби от Ахмадинеджад и Хасан Рохани. Сега ораторът, за който Азис споделя, че е „ може да реализира отдавнашната си цел.

Не бива обаче да се мисли, че народът на Иран ще одобри абсолютно всички решения на управляващите. Много поданици на страната нямат партийна принадлежност и могат да се причислят към избухналите в страната митинги повече от един път.

Но основите на властта в Иран са здрави и не трябва да се надяваме на нейната либерализация. Всички съществени въпроси се вземат решение от висшия лидер, аятолаха. Той може да освобождава или връща всеки от министрите и вицепрезидентите, без значение от решението на президента или Народното събрание. Под негова пълномощия са и претендентите за власт.

Сегашният аятолах Хаменей е на поста повече от 30 години и строго управлява всичко, което се случва в Иран през това време. Той е последовател на корав и непреклонен курс. Такъв е и неговият правоприемник, 54-годишният наследник Моджтаб. Следователно политическият път на Иран ще остане същият. Вярно, това изказване също може да бъде подложено на подозрение, тъй като всички живеем в мъглата - на природата и събитията.

Превод: Европейски Съюз

Източник: Фонд Стратегической Культурый

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниКоментарен Поглед5277Д-р Румен Петков: Кюстендил е имал, заслужава да има и ще има по-добра орис!Алтернативен Поглед37861Саймън Ципис/Израел/ за загадъчната гибел на иранския президент РаисиАлтернативен Поглед20255Саймън Ципис за готвения прелом в Грузия по украински образецАлтернативен Поглед4498Михаил Миков-Водач в 25МИР-София и Видин: " ЛЕВИЦАТА! " дава вяра на левите хора в БългарияАлтернативен Поглед4680Д-р Цветеслава Гълъбова-Водач-Монтана, Ст.Загора: Каква опция на статуквото предлага " ЛЕВИЦАТА! "?Алтернативен Поглед117447Горещ коментар на Саймън Ципис/Израел/ за атентата против Роберт Фицо /Специално за /Алтернативен Поглед79119„ ЛЕВИЦАТА! “ показа водачите си на листи за двата типа избори на 9 юниАлтернативен Поглед77357Валери Тодоров: Положението на Украйна става все по-тежсо! Позицията на Путин се втвърдява! Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР