В периода на извънредното положение се наблюдават промени и в

...
В периода на извънредното положение се наблюдават промени и в
Коментари Харесай

Клиентите на зряла възраст изместиха милениълите от фокуса на пазара

В интервала на изключителното състояние се следят промени и в профила на клиентите на пазара на жилища. Прави усещане, че хората над 50-годишна възраст изместиха купувачите на първо жилище от позицията на най-активни клиенти. Това означават в собствен разбор от АДРЕС недвижими парцели за времето от 13 март до 13 май. Голяма част от младите фамилии или така наречен милениъли, търсят личен парцел за живеене, само че множеството от тях естествено не разполагат със съществени спестявания. Затова към този момент заемат изчаквателна позиция, до момента в който добият повече изясненост за професионалното си бъдеще и финансовата си непоклатимост. "В същото време, хората над 50 години към този момент са претърпели обезценяване на парите и схващат, че всяка финансова рецесия води до сходни последици. Затова те бързат да вложат парите си в парцел ", споделя Гергана Тенекеджиева.

По данни на АДРЕС по-зрелите купувачи през предходната година са били относително пасивни на пазара и са търсели главно жилища за децата си. Докато сега те играят за себе си и влагат свободните си средства, без да отделят внимание на предназначението на покупката, следейки само парцелът да бъде с високо качество.

Предпочитаните местоположения остават без основни промени. Клиентите се интересуват от остарялата част на София, центъра, южните региони, Младост, Овча купел.

Въпреки измененията, двустайните и тристайните жилища остават най-предпочитани от купувачите - те съставляват надлежно 30% и 25% от всички покупки. Едностайните жилища заемат дял от 10%, а многостайните - 8.5% от подписаните покупко-продажби. Сериозен интерес през интервала е имало към гаражите. Сделките за тях образуват 15% от всички сделки за интервала на изключителното състояние сред 13 март и 13 май.

От компанията показват, че изключителното състояние дава своето отражение и на пазара на наеми. В резултат от освобождението на жилища от студенти, хора, завърнали се по родните си места и парцели, отдавани посредством Airbnb, броят на наемодателите пораства. Заедно с отлива на наематели, това предизвика спад и на офертните цени - с към 10%, само че единствено за дребна част от обявите.

През последните няколко години бюджетът на наемателите не се е трансформирал, а наемните цени, в следствие от дейното търсене, растяха. "Сега, ножицата сред двете страни се отваря още повече. За да отговорят на изменящата се обстановка и да поддържат претовареност в парцелите си, притежателите би трябвало да бъдат по-адаптивни и гъвкави ", акцентира Тенекеджиева.

В сегмента на новите жилища се следи умерена интензивност. Новото строителство притегля клиенти със спестявания, които се възползват от опциите за гъвкаво заплащане на вноските, допълват от компанията. Започналите планове не престават да се извършват, само че дали и по какъв начин ще стартира построяването на нови, към момента е рано да се предвижда.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР