В пенсионна възраст - 60 и над 60 години -

...
В пенсионна възраст - 60 и над 60 години -
Коментари Харесай

Бум на пенсии в държавната администрация. Ще има ли чистка

В пенсионна възраст - 60 и над 60 години - е всеки тринадесети държавен служител, сочат цифрите в годишния Доклад за положението на държавната администрация. В тази възрастова категория са 12 579, т.е. съвсем 10% от малко над 130 000 чиновници, написа " Телеграф ".

Инерция
-->
3754 са придобили право на пенсия през 2022 година През 2021 година те са били 3544, т.е. с 200 по-малко от предходната година. 2130 пък би трябвало да се пенсионират през 2023 година Броят им е с съвсем 1600 по-малко, което би трябвало да значи, че системата се подмладява. Данните обаче сочат, че това се случва, въпреки и постепенно, в някои министерства и други държавни структури, а в други оптимизацията е замръзнала. Малко под половината от тези, на които им следва пенсиониране, са на трудов контракт - 887. 61 са висши държавни чиновници, на управителни длъжности са 147 и на експертни длъжности с аналитични и контролни функционалности са 679. Дали ще излязат от системата, следва да забележим в отчета за идната година.

На пост

Ако няма специфична оптимизация на администрацията, някои от пенсионерите ще останат да работят, само че няма да могат да заемат управителни длъжности. От друга страна, обаче те ще получават заплата и пенсия. “По тематиката дали би трябвало да се оставят пенсионери да работят като държавни чиновници имаме доста необятен взор и доста погрешен. Мислим си, че страната има изобилен човешки запас и можем просто по този начин да го пилеем “, разяснява за „ Телеграф “ президентът на КТ „ Подкрепа “ Димитър Манолов. „ Като стане дума за администрацията, стане ли някаква издънка, незабавно споделяме - оставка, уволняване, а с кого ще се смени, не знаем Възможно е идващият да е по-некадърен “, добави той. Според него във всички администрации численият състав е друг от този, който е записан в документите и чиновниците са по-малко. „ Простото пояснение е, че това е механизъм, по който чиновниците могат да вземат някой лев върху заплатата, по този начин наречените ДМС-та. Колко е обективна тази система, е напълно друг диалог, най-малкото тъй като началниците и техните доближени получават лъвския къс, а за другите - каквото остане “, счита Манолов.

Състав

И преди, и в този момент най-вече чиновници в пенсионна възраст има в силовите министерства. Това се дължи на обстоятелството, че хората под пагон имат право на ранно пенсиониране. Над 5200 не престават да се трудят в Министерството на защитата. 284 са в администрацията, 3939 са в армията, 993 са в комерсиалните сдружения, стана ясно в края на предходната година от отговор на депутатско запитване. По-малко, само че отново забележителен брой са пенсионерите и в Министерството на вътрешните работи - малко над 1000. В министерствата са доста по-малко, само че фактът, че там текучеството е минимум - единствено 6%, на фона на над 40% в регионалните управи, приказва, че във ведомствата не престават да работят чиновници на пенсионна възраст.

Чистка

През 2011 година тогавашният финансов министър Симеон Дянков се закани, че ще почисти държавната администрация от пенсионери. Планът беше да се освободят над 4000 държавни чиновници в министерства, организации и други ведомства. Срещу него обаче се подвигнаха силовите министерства, тъй като там възрастните чиновници са най-вече. Бившият финансов министър Асен Василев също даде поръчка, че ще усъвършенства системата, като се съкратят 15% от чиновниците, т.е. общо 30 000 души на всякаква възраст. Министерствата побързаха да освободят пенсионерите, като първо МОН прати в подобаващ отдих 25 души. Всеки десети в правосъдното министерство също е на пенсионна възраст. В другите министерства бяха съкратени сред 20 и 30 души. Всяка година част от държавните чиновници са изпълнили изискванията за пенсиониране за стаж и възраст. Проблемът е, че не постоянно има искащи за ново попълнение на позициите, тъй като няма добре подредена последователност, разясняват от синдикатите. „ Трудно е да се даде справедлив отговор на това дали и каква оптимизация е направена или би трябвало да се направи, тъй като има структури, в които единствено местят папки, а други се скъсват от работа. И всички са в структурата на някоя по-голяма администрация “, разяснява още Димитър Манолов. „ Когато се сменят политическите режими, постоянно има оптимизация, без изключение. И към една година след промяна на властта администрацията е повишена повече, в сравнение с е била преди този момент “, добавя той.

Вземат 10 заплати обезщетение

Пенсионерите, които ще изоставен или ще ги освободят от държавната администрация, получават обезщетение, което е 50 на 100 от заплатата все още, за всяка прослужена година като държавен чиновник, само че не повече от 10 месечни съществени заплати. Ако чиновникът е работил в същата администрация през последните 10 години, има право да получи 6 заплати, а когато е работил по-малко от 10 години - 2 месечни хонорари. Обезщетението се получава единствено един път. Ако пенсионерът си вземе компенсацията и още веднъж стартира работа, при овакантяване към този момент не получава нищо.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР