В първия си работен ден като еврокомисар Илиана Иванова даде

...
В първия си работен ден като еврокомисар Илиана Иванова даде
Коментари Харесай

Илиана Иванова: Намираме верния път в диалога със земеделците, и ЕС предоставя помощ

В първия си работен ден като еврокомисар Илиана Иванова даде особено изявление за NOVA. Тя показа какви са целите, провокациите и задачите ѝ.

„ Важно е да извърша това, което давам обещание, по тази причина внимавах какво давам обещание. Когато човек има вяра в себе си, работи в добър екип и има поддръжка, вратите са отворени “, счита Иванова.

Вносът на украинско зърно

„ Първият най-съществен въпрос, с който се заех, е за украинското зърно. Това е тематиката, която вълнува България и Европа. Намираме правилния път в тази сензитивна тематика – градивен разговор, полемика, обмяна на отзиви. Координационната платформа, която Комисията предлага, се употребява по най-хубавия вероятен метод. Така и украинската страна, и петте страни, които бяха загрижени какво ще се случи след премахването на рестриктивните мерки, ще проведат разговор и ще намерят решения “, съобщи тя.

По думите ѝ на три транша Европейска комисия дава помощ на земеделците. „ През март беше първият, а през юни – вторият. При него имаше опция за прибавяне на до 200% държавно финансиране към европейското. Следващият транш е от към 300 млн. лева Европейски Съюз дава финансова поддръжка, има разговор и в идващите 30 дни ще бъде следен експортният режим на четири вида артикули – царевица, пшеница, рапица и слънчоглед “, изясни еврокомисарят.

Планът за възобновяване

Според Иванова за момента няма съответен отговор за това дали ще бъде отпуснат нов транш по ПВУ. „ Трябва да бъдат изпълнени избрани условия и цели. Това може да бъдат закони, признати от Народното събрание, или други задължения на държавното управление. Когато основните цели и стадии са реализирани, заплащането ще бъде направено. Имаше известни опасности от забавянето, наваксваме огромно закъснение. И други страни си предоговарят проектите, само че при нас изоставането е доста. Върви се в вярната посока и се надявам да ускорим нещата по този начин, че да успеем в границите на годината да получим и второто заплащане “, разяснява еврокомисарят.

Съдебната промяна

„ Нека не се успокояваме с това, че няма да има никакъв мониторинг за България. Ще продължи годишният отчет за повсеместен мониторинг върху всички страни в Европейски Съюз. Няма да престанем да бъдем следени “, акцентира Иванова.

За приемането ни в Шенген

„ Европейската комисия е с ясна и безапелационна позиция – България има място в Шенген и това е приоритет. Ще продължим да работим по тематиката, с цел да реализираме триумф “, безапелационна бе Иванова.

Иновации

Според еврокомисаря всяко вложено евро в нови софтуерни решения носи бъдещи изгоди в стопанската система и води до напредък.

„ Това е ресорът на бъдещето. Ако не влагаме в този момент в просвета, проучвания и нововъведения, които да се трансформират в пазарни решения посредством новаторски стартъпи и компании, ще изгубим трагично конкурентните си преимущества. Трябва да осигурим нужното финансиране и бизнес средата да оказва помощ на фирмите, а също и да привличаме и задържаме квалифицираните фрагменти “, изясни Иванова.

„ Хоризонт Европа “ е рамковата програма на Европейския съюз в региона на научните проучвания и нововъведенията за интервала 2021 – 2027 година Тя е на конкурентен принцип. Централна и Източна Европа имат потребност от късмет за еднакъв достъп до програмата. Чрез ограниченията за разширение беше направено доста от Мария Габриел. Процентът на успеваемост се увеличи от 15 на 20 на 100. Може да реализираме повече, като създадем по този начин, че информацията да доближава по едно и също време до всички райони “, съобщи тя.

Европейските избори 

„ Те постоянно са значими. Никоя страна поотделно не е задоволително мощна, с цел да се оправи. Трябва да сме обединени. Европейските избори са значим приоритет. Надявам се младежта да е доста по-активна във вземането на решения “. сподели още Иванова.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР