Сутринта на 23 април 2024 г. бе задържан на своето

...
Сутринта на 23 април 2024 г. бе задържан на своето
Коментари Харесай

Оптимистична корупционна драма в руското МО

Сутринта на 23 април 2024 година бе арестуван на своето работно място най-богатият и действително най-влиятелният чиновник на съветското министерство на защитата (МО) Тимур Вадимович Иванов. Той бе очевиден и гръмък знак на корупцията в общественото пространство. Цяла Русия се поразяваше от мащабите на разкоша, в които се къпе фамилията на Тимур Иванов. Неговата брачна половинка Светлана Захарова, с която той се разведе фиктивно, обожава да се разхожда по улиците на Сeн Тропе във Франция и да носи облекла с впечатляващо деколте. Компанията The Italian Sea Group Spa Socio Unico, профилирана в организирането на развлечения за богаташи, назовава семейство Иванови „ изключително значими клиенти ". Въобще Светлана и Тимур водеха всемирски живот сходен на поп и кино звезди!

Във военното ведомство Тимур Иванов заемаше длъжността заместник-министър на защитата. Във вечерните вести на същия ден в централната новинарска емисия „ Время " на телевизионния канал ОРТ бе прочетено изключително известие на Следствения комитет (СК) на Руската федерация: „ По съмнение за осъществени закононарушения, планувани в ч.6 алинея 290 от Наказателния кодекс на РФ (получаване на подкуп) e арестуван заместник-министърът на защитата Иванов Тимур Вадимович. Провеждат се нужните следствени дейности ". ТАСС също заяви за случая със зам.-министъра на защитата. Тимур Иванов е арестуван от чиновници на ФСБ (Федерална работа за сигурност - контраразузнаване) и е бил отведен в Семеен кодекс. От медиите излиза наяве, че той е упрекнат в приемането на рушвет в изключително огромен размер. Максималното наказване по цитирания нагоре член от Наказателен кодекс на РФ допуска до петнадесет години отнемане от независимост.

Задържането на Тимур Иванов провокира голяма лавина от мнения в съветското обществено пространство. Руският интернет се взриви от всевъзможен тип хипотези и прогнози за бъдещето в това число и на министъра на защитата Сергей Кожугетович Шойгу. Още повече, че в Семеен кодекс за разпит е привикан и неговият първи заместник-генерал Руслан Хаджисмелович Цаликов. Следствените дейности против Тимур Иванов най-вероятно са свързани с неговото директно присъединяване в реализирането на капиталното строителство и осъществяването на строителните контракти на МО. Заедно с Тимур Иванов са задържани и двама негови съучастници в корупционните схеми. Първият, Александър Фомин, е съучредител на компанията „ Олимпситистрой ", който е прочут като непосредствен другар на зам.-министъра.

Вторият е предприемача Сергей Бородин. Александър Фомин е имал доверителни връзки с Тимур Иванов. Той е бил началник на проведена група, която е оказвала услуги от веществен темперамент на военния зам.-министър. Бизнесменът Сергей Бородин е управлявал градежи на МО. Преди това е съсобственик на микрофинансова организация. Вероятно след време ще излязат в общественото пространство и редица други имена, свързани с корупционната спекулация. Компетентните органи организират обиски надали не в цялата страна. Сътрудници на ФСБ работят по обекти в Краснодарска и Ставрополска област.

След като в Семеен кодекс са зародили въпроси към първия заместител на Сергей Шойгу, то евентуално в следователите ще се появи предпочитание да поговорят и със самия министър на защитата. Той към този момент в профил Тимур Иванов от своя пост. Но май драмата ще има продължение, което ще усложни професионалната биография на още доста чиновници от съветското военно министерство. Без значение каква позиция заемат в йерархията на ведомството. Без изключения. За съществуването на систематична корупция в съветското МО е известно доста от дълго време.

Преди години корупционният водевил на някогашния министър на защитата на РФ Анатолий Сердюков и неговата „ колежка " Евгения Васильева бе необятно коментиран в медиите. Но спрямо Тимур Иванов цитираната двойка са цялостни дилетанти. Разхищенията към Тимур са чудовищни. Говори се за над един трилион рубли. Нагледен образец е имотното положение на настоящия първи зам.-министър на защитата Руслан Цаликов. Неговото семейство има имущество на стойност 4,3 милиарда рубли (над 85 млн. лева). Самият Руслан Цаликов има имение в село Раздори на Рубльовка оценено на 3,5 млрд рубли (приблизително 70 млн лева).

Корупционната драма с Тимур Иванов е нещо, което се вижда на повърхността. Под нея се крие началото на дълбочинни процеси в ръководещия хайлайф на Русия. Разсъжденията по тематиката могат да се насочат в две съществени посоки. Първото е държавна измяна. Звучи стряскащо, само че в днешния свят е доста мъчно да се постави внезапна граница сред подкупен служител и изменник на националните ползи. Корупционерът е отлична цел за всяка една непозната специфична работа. Елементи на държавна измяна явно участват при Тимур Иванов. Военното контраразузнаване към ФСБ не се занимава със градежите във военното ведомство. За тази работа си има други структури. И това са контролното ръководство на МО, което работи взаимно със Сметната палата. А те до преди броени дни мълчаха. Началото на създаването на Тимур Иванов от съветските специфични служби датира от години. Защо чак в този момент зам.-министърът е осъществен от ФСБ?

В този случай става въпрос за някаква обща преданост, която е издигната на полутонове, неуловими за елементарните хора. Касае се за особена система за сигурност „ чужд-свой ", която е избрана и закрепена от тима на Владимир Путин. Типичен образец е въпросът с шефа на ВЧК „ Вагнер " Евгени Пригожин. Последният се представяше и се нареждаше като турбо родолюбец. С тази легенда той извърши такива дейности, които едвам на срутиха целия фронт на Водоснабдителна система на РФ против ВСУ (Въоръжени сили на Украйна).

Бунтът на Евгени Пригожин доста добре се синхронизира с украинския контранаступ предходната година. С избрана убеденост може да се твърди, че враговете на Русия манипулираха шефа на ЧВК „ Вагнер " чрез неговото най-близко обграждане. По-ясно казано, управляваха го рефлексивно и „ на мрачно ". Да си напомним един различен сходен случай! Част от близкото обграждане на Дмитрий Медведев след оставката му като министър председател също „ изгоря ". Последваха редица наказателни каузи. Елиминирани бяха Аркадий Дворкович, вицепремиер, и Александър Ткачев, министър в кабинета на Дмитрий Медведев. Днес последният е зам.-председател на Съвета за сигурност на РФ. По този метод невидимата „ пароструйка " почисти сътрудниците за въздействие, които се разкриха в обкръжението на някогашния министър председател Дмитрий Медведев.

Днес следим очевиден симптом на почналия подобен развой на ликвидиране на съветската войска и фокусираното внимание на държавното управление към висшето военно управление в отбранителното ведомство. Очевидно, че най-вероятно в обкръжението на министър Сергей Шойгу са попаднали западни сътрудници за въздействие. Така както преди те проникваха в обкръжението на доста съветски държавни ръководители.

Борбата с корупцията в Русия постоянно е била приоритет на ръководещите. Селективната толерантност към нея се е употребила като тънък реглаж на междуособиците измежду съветските властови центрове. Днес обаче има приоритет борбата против корупцията, от която страдат елементарните руснаци.

Най-остра непоносимост има към обществената корупция. Наблюдава се основна еволюция в осмислянето на феномена и неговото премахване. Що се касае до висшите съветски ръководещи елити, то путинските управленци въз основата на своя горчив опит се убедиха, че незабавното тотално пречистване на корупционерите в дадена държавна институция води до сриване и блокиране на цялостен бранш в държавна машина. Руският корупционер отива в пандиза, в случай че е некоректен към собстванета си страна. Но в случай че той краде, някак си лоялно към своята страна, то рискува да го разобличат и да го пратят в заслужена пенсия. Кражбите и корупцията разяждат като сярна киселина на първо място държавната тъкан и единството на народа.

С Тимур Иванов историята е доста характерна. Финансовите потоци, които той е разпределял, са конфиденциални и непублични. Няма по какъв начин в детайли и детайлно да бъдат разобличени неговите обири. До каква дълбочина е стигнал Тимур Иванов в „ ощипването " на бюджета на МО ще си остане безспорна загадка. Май е стигнал до стряскащи дълбочини, като се имат поради неговите и на някой генерали от МО приходи. Да не приказваме, че най-често фамилиите на съветските държавни корупционери са формирани само от преуспяващи предприемачи. Съпруги, деца, родители, тъстове и тъщи както и други близки родственици. Те всеобщо се оказват жители на Съединени американски щати, Англия, Франция, Израел е други западни страни.

Задържането на Тимур Иванов наподобява на акция за елиминиране на сътрудниците за въздействие в съветското МО. Някои анализатори са безапелационни, че задържането на Тимур Иванов е пряк удар против Сергей Шойгу. Но министърът на защитата се изяви през годините като управител с избрани качества при ръководенето на такава комплицирана институция каквато е военното министерство на РФ. На този стадий е малко евентуално Владимир Путин да смени своя боен министър. Репутационните вреди ще бъдат големи. Но по този начин или другояче министър Сергей Шойгу загуби „ част от своето политическо въздействие ". И седи все по-неустойчиво на своя стол в МО.

Драмата с Тимур Иванов има и една по-малко очевидна проекция. Първият зам.-началник на ГРУ (руското военно разузнаване) Владимир Алексеев е непосредствен другар с известния военачалник Сергей Суровикин. Последният бе отхвърлен от министър Сергей Шойгу и началника на Генерален щаб на въоръжените сили Валерий Герасимов и изпратен в далечна командировка на различен континент. Освен това Владимир Алексеев бе обществено потиснат, когато именитият пълководец на ЧВК „ Вагнер " Ратибор дружно с три хиляди бойци влезе в спецназа „ Ахмат ". Генералът от ГРУ имаше проекти останалите чиновници от ЧВК „ Вагнер " да бъдат трансферирани в следената от него ЧВК „ Редут ". Не се получи. На всички е известно, че Тимур Иванов намерено конфликтуваше с Евгени Пригожин. Шефът на ЧВК „ Вагнер " приживе обществено го наричаше „ шарлатанин ".

Самият Тимур Иванов интензивно се занимаваше със ориста на материалните активи на умрелия началник на ЧВК „ Вагнер ". Злите езици говореха, че Тимур Иванов е изискал от Пригожин-младши да му бъде предаден контролът над нефтените залежи в Сирия и елмазните залежи в Централноафриканската република, които се управляват от вагнеровци. В резултат на тези ходове на Тимур Иванов последва изострен спор сред него и частната военна компания. По-ясно казано, сред него и управлението на ГРУ.

В създалата се обстановка няма по какъв начин да не се изостри политическата борба към стола на военния министър. След 7 май ще стане ясно дали Сергей Шойгу ще резервира своя министерски пост. Тогава ще бъде оповестено новото държавно управление на Руската федерация, което се реди сега от Владимир Путин. Руският президент даде доста значим сигнал за нуждата от дейно разходване на финансовия запас на отбранителното ведомство. След внезапното военно активизиране на Запада против Русия Кремъл няма различен потребен ход с изключение на да стартира да „ завива гайките ". Съдбата на Руската федерация се взема решение на бойното поле. Няма по какъв начин едни да продължат да крадат от държавните пари, а други да умират в сраженията против ВСУ.

Източник:Съпротивата

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР