В първите дни на януари времето ни зарадва с по-високи

...
В първите дни на януари времето ни зарадва с по-високи
Коментари Харесай

Синоптикът Петър Янков: Зимата няма да ни бави повече - студ и сняг ще сковат страната

В първите дни на януари времето ни зарадва с по-високи температури за сезона.

Зимата ще даде сериозна поръчка за своето битие през второто десетдневие на месец януари. Йордановден и Ивановден ще бъдат топли с дневни температури сред 8 и 12 градуса в крайните южни региони на страната. Сутринта на 7 януари се чакат негативни температури в западните региони, които обаче бързо ще се покачат. Валежи не се чакат. От понеделник стартира смяна на времето - заоблачавания с превалявания от дъжд, които ще минават в сняг. Това съобщи синоптикът Петър Янков в ефира на " България заран ".

По думите му в интервала 13 - 15 януари се чакат нови снеговалежи и захлаждане след лекото стопляне на 12 януари.

" Най-студените дни ще бъдат 19 и 20 януари. Ще са подобаващи за струпване на неестествен сняг по зимните ни курорти ", уточни Янков.

Пред Bulgаria ON AIR синоптикът разясни и каква е повода за високите температури през зимните месеци.

" Процесите са доста динамични - от ден дневно прогнозите се сменят. Нашият регион попада в широтинни процеси, измежду които бързо прекосяване на облачни системи и периодично повтаряне на топли и студени въздушни маси. Те се трансформират доста бързо на Балканите и стоплянето е налице. Това е в резултат на климатичните промени ", означи гостът, като добави, че приблизително на 7-10 години има топла и безснежна зима.

Според Янков понижението на температурите у нас, което се чака в интервала 15-20 януари, ще донесе до минус 6-7 градуса и дневни температури от 1 градус. То ще бъде кратковременно.

Гостът сподели още, че на Йорданов и Йордановден ще има краткотрайни мъгли в утринните часове.

" В региона на Калофер температурата на водата е към 3-4 градуса. Тези, които ще се хвърлят за кръста в морето, ще имат по-високи температури - сред 9 и 10 градуса ", предвижда той.

Янков заключи и какво ще бъде времето в Европа:

През почините дни в Западна Европа ще има чести дъждове. В Лондон и Париж температурите ще са сред 9 и 10 градуса, а преваляванията ще бъдат постоянно събитие. На север по линията Варшава-Киев температурите ще са от 3-5 градуса.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР